Quantcast
Channel: Träd och buskar – GladiGrönt
Viewing all 307 articles
Browse latest View live

Två fina alternativ till japansk lönn – och härdiga dessutom!

$
0
0

Nya favoriter dyker upp ibland och denna buske blev direkt en sådan. En kund ville beställa den och när jag först kollade härdigheten upptäckte jag också vad vacker den är. Och härdigheten var god, zon 5. Det är fjäderbrakved, Frangula alnus ´Asplenifolia´. Den beskrivs som brett pyramidformad, 2-3 m hög, är mycket lättodlad och har smala flikiga blad med fin höstfärg. Då den är så tålig är den ett perfekt alternativ till japansk lönn, som inte klarar sig i våra trakter. De nylevererade buskarna börjar så smått veckla ut sina vackra blad. Fina i utspringet också, och det blir spännande att se fortsättningen. Innan de säljer slut måste jag gömma bort en buske och fundera på var i trädgården den kan passa in!

Fjäderbrakved börjar veckla ut sin fina blad

Ett annat bra alternativ till japansk lönn är guldfläder, Sambucus racemosa ´Sutherland Gold´ som har limegröna blad hela sommaren. Den vill inte stå torrt och soligt, då blir bladen torra och brända. Den klarar zon 6 och finns också förstås hos BillaBlom!

Malus Profusion med guldfläder i bakgrunden

 


Dröm om rosor i kylan!

$
0
0

Nog ska rosorna blomma i år också, fast man knappt kan tro att det ska bli en sommar. Rosor är svåra, tänker många, men med rätt sorter och rätt plantering kan de bli så här ljuvliga. Sedan behöver de ganska mycket vatten och gödsel, men det är inte omöjligt att fixa.

´Frühlingsduft´ Spinosissimahybrid zon 5

Denna ljuvliga ros kan remontera (blomma om) på hösten, men hos mig blir det bara en överdådig blomning i början av juli. Inte bara. Doftar underbart och blommorna skiftar i färg under utvecklingen. Så vackert när de mjuka grenarna hänger också!

Drömmer du om rosor, ska du komma till BillaBlom, för imorgon kommer leveransen från Finland med mycket smått och gott. Bland annat många härdiga kanadensiska rosor. Hoppas vi får allt det som är beställt! OBS! STÄNGT mån 15 och 22 maj. Öppettider finns under fliken BillaBlom.

Kröka rygg

$
0
0

Igår blev det åter uppackning av växter. Till slut behövdes en kraftanansträngning för att räta upp ryggen. Nu var det leveransen från Finland, med ett annat sortiment än vad som går att få tag på i Sverige. Extra härdiga växter som ursprungligen kommer inte bara från Finland, utan också från Ryssland, Kanada och Lettland. Bästa växterna för Norrland säger jag, för det är det. De kanadensiska rosorna är jag förtjust i, så dem har vi nu mycket av. ´Louise Bugnet´ är nog den mest kända, för sin härdighet, doft, kontinuerliga blomning, att de tål skugga och inte har taggar. Tro det att en sådan är populär!

´Louise Bugnet´ tålig buskros

Många andra rosor kom, till exempel ´Winnipeg Parks´, som vi inte haft tidigare. En röd relativt låg som kan ersätta de ömtåliga rabattrosorma. Även marsipanrosen ´Lambert Close´ är skapligt låg. De flesta härdiga rosor är ganska höga buskar, bara en fördel för den som har plats, vilket inte alla har. Tio olika kanadensare har vi i år, plus vad som finns kvar från ifjol. Det bästa är att de alla är rotäkta, så om överdelen dör, kommer samma ädla sort som rotskott. Dessutom blir det en del vanligare svenska rosor. Bilder kommer att finnas på plantskolan.

3 backar packade vi upp, men den fjärde försvann på vägen. När den dyker upp blir det mer att kröka rygg!

 

Rosa körsbärsblom

$
0
0

Första blommande busken i min trädgård är Prunus nipponica var. kurilensis, kurilerkörsbär ‘Ruby’. En härlig våröverraskning mitt i allt rusk när vi i var till trädgården i Nordingrå en snabbis och jag hann plantera tre pioner i regnet. Då upptäckte jag att busken vaknat där den står precis nedanför pionträdgården! Trevligt med något som blommar så tidigt – ja, inte tidigt i år, men tidigare än andra buskar åtminstone. I dessa dagar hinner jag inte dra runt på kameran så det blir halvkassa mobilbilder, men nog kan du väl ana hur vacker blomningen ska bli!

Kurilerkörsbär ´Ruby`

Kurilerkörsbär blommar på bar kvist

Den kan bli  2-4 m, men fast den inte vuxit på sig än verkar det bli mycket blommor i år. Det står zon 4-5  men jag vet att den klarat sig zon i 5-6. Den finns även som vitblommig, ´Brilliant´, på bilden HÄR finns bägge – så otroligt vackert – det bara måste jag ha! Titta på bilden så förstår du mig! Du som nu blir sugen på ´Ruby´ska veta att den finns hos BillaBlom, och bättre upp – som ett litet stamträd. Det om något är något att önska sig! För den som snart firar Mors Dag är det ett hett tips!

 

Tre vackra buskar med intressanta blad

$
0
0

Först på listan kommer min nya favorit, fjäderbrakveden. HÄR kan du läsa mitt förra inlägg om den. När trädgårdsvännen Bitte visade sin bild blev jag ännu mer förtjust. Busken står allra först till vänster i den fina planteringen. Jag ska dit i sommar för att fota dagliljor, men förstår att det blir även andra bilder.

Fjäderbrakved

Den andra busken är en vass en. Berberis thunbergii ´Rose Glow´ är ett exempel på de nya berberis som finns att välja på i olika bladnyanser. Dessutom blir det fina bär på hösten. Alla thunbergii är härdiga i zon 5 så det är bara att välja och vraka. De berberishäckar som sattes förr blev hatade men dessa nya sorter är toppenbra där de står mer solitärt. Då går det bra att komma åt för ogräsrensning utan att besväras av taggarna. Hos BillaBlom har vi tre-fyra olika att välja på, gulbladiga ´Aurea, 50 cm hög, rödbladiga ´Red Rocket´ pelarformad, ca 1 m, ´Rose Glow´ rosa/vinröda/vita blad, 1-1,5 m och kanske det finns kvar en ´Orange Rocket´. De kostar från 185-199 kr. Fjäderbrakveden 259 kr.

Berberis thunbergii ´Rose Glow´

Tredje busken odlas också för sina blad. Rysk kornell av den gamla sorten har varit en rätt tråkigt spretig sort. Numera är det också problem med sjukdomar och kvistar som dör. Då är den nyare Cornus alba ´Ivory Halo´mycket snyggare. Numera har den bytt namn till ´Bailhalo´. Jag ritade in den på  min första designtomt och kan efter några år verkligen se dess kvalitéer. Dess täta växtsätt och vitgröna blad gör den till en odlingsvärd buske och den blir 1,5 m hög och 2 m bred. På vintern lyser de röda grenarna mot snön och den klarar zon 6. Hos BillaBlom kostar den 159 kr. Ett billigt pris för att fylla några kvadratmeter. Jag hittar inte min bild från tomten så titta in HÄR istället.

Bevara god äppelsort och så blir ett nytt träd till!

$
0
0

En liten, liten knopp visar att ympningen har lyckats och en god sort utan namn ska växa till ett nytt träd. En tidigare kursdeltagare, en verklig trädgårdsentusiast, tyckte grannens äpplen var så goda så hon kom med ympris och ville att jag skulle ympa in på en grundstam.

Egna delikatessäpplen behöver inte förbli bara en dröm!

Det var mycket svaga årsskott så det blev en chansning. Men nu syns på den här dåliga bilden att en knopp är på g! Så då har ympen vuxit ihop!

Ympat äppelträd

Jag hade tänkt ta hem grundstammar ( roten som ädelsorten ska växa fast i) för en ympkurs, men den blev inte av, så jag löste uppdraget med att kapa ner ett ungt träd jag hade över i försäljningen sedan ifjol, till 1 dm. Det fick bli ympunderlag. Det var bara det att trädet redan var ympat med sorten Moskva päronäpple på grundstammen Antonovka. Det blev för långt ner att kapa bort Moskvasorten, så nu finns i tur och ordning, Antonovka i roten, sedan en knapp dm av Moskvaäpplet och sedan sitter den omtyckta sorten. Skulle mot förmodan den lilla knoppen dö, så finns det två andra äppelsorter, som bägge ger ätliga äpplen, därunder som vill ta över. Men jag tror beställaren klarar det här fint och nästa höst har vi ett litet träd med början till en krona. Ja, tänk vad som är möjligt i naturens värld! Äpplen är inte det enda som ympas, ex rosor och buskpioner ympas, men i det fallet är det oftast bättre med rotäkta, alltså roten och ädla delen är samma. Äppelträd, däremot, är nästan uteslutande ympade.

Min första artikel i AoT handlar om rosor!

$
0
0

Snart finns juninumret av Allt om Trädgård ute i handeln. Där kan du läsa min artikel om Marie Vibergs fantastiska rosenträdgård i Husum!  Många bilder är det. Jag besökte henne flera gånger, med så många rosor tar det en stund att fota…så bilder finns det kvar. Marie bor på en väldigt speciell tomt. När hon äntligen fick en tomt att plantera på tyckte hon först den var så eländig. Men den visade sig ha ett guldläge för rosenodling – eller ska vi säga silverläge? Förklaring finns i artikeln…

Marie lyckas med rosor som inte brukar klara sig här till exempel Austinrosor. Allt beror på hennes väldränerade läge. Ja allt klarar sig nära på. Jag tycks minnas att hon sa att en, ja EN! ros av alla hade dött. För oss vanliga dödliga med vanliga tomter går det i varje fall helt klart jättebra att odla kanadensiska rosor här. På BillaBlom har vi ett stort sortiment och det finns kvar av de flesta sorterna. Och hos Marie kan man hitta många fler exempel på härdiga rosor, hon rekommenderar särskilt de lättskötta Alba-rosorna.

Fr v: Dart´s Defender, Hansarosen och Ilo – alla härdiga och lättskötta

 

 

 

 

Sugen på frukt – välj svenskt!

$
0
0

Otroligt men sant så kan vi äta svenska äpplen mitt i juni. Med nya sorter och förbättrad lagringstenik slipper vi de smaklösa importäpplena. De smakar mest bara sött, tycker jag. Utom de gröna Granny Smith som är mer som surkartar. Och inte är de svenska dyrare heller. Vårt svala klimat relativt mot andra länder där äpplen kan odlas, ger långsammare mognad med mer smak och arom. Frida har jag provat tidigare men sorten Elise var ny för mig. Väldigt god –  både syrlig och söt. Testa dem nästa gång du handlar, istället för frukt som åkt över halva jordklotet!

Smakrika svenska äpplen


Snabbdesign

$
0
0

Här hjälpte jag kunden att planera en rosenrabatt genom att ställa ut rosorna (de tomma krukorna visar pioner som redan finns i rabatten) och perenner mellan dem. Denna rabatt måtte bli en syn för gudar! I två delar, 7+ 4 m med många buskrosor. De flesta rotäkta kanadensiska och alla härdiga. När placeringen var klar behövde kunden bara fota av och så åka hem och plantera.

Rabattdesign

Som perenner valde vi stjärnflocka, stäppsalvia ´Caradonna´ och den låga jordnävan ´Ballerina´. Alla tre blommar ända in mot hösten, men ska klippas efter första blomningen, åtminstone de två förstnämnda, så bildas nya blomknoppar. De kanadensiska rosorna blommar ända in mot hösten så det kommer att vara fint hela sommaren. Förutom dem valde vi två gammaldags rosor, ´Maiden´s Blush´som blommar bara en gång men desto mer överdådigt. Dessutom buskrosen ´Aicha´ som jag såg i ett fint exemplar ute i Backsjöänget när jag fotade för en artikel. Ljuvligt ljusgul. Dessa två sorter doftar dessutom, ett bra komplement till de kanadensiska som sällan doftar.

´Maidens Blush´ jungfruros z 6

Vet du att du kan ta med bild eller skiss till BillaBlom så gör jag en gör jag en snabbskiss med växtförslag eller ställer upp så här för fotning. Är du intresserad så boka tid efter stängningsdags. Kostnad 500 kr/timme.

‘Aïcha’ Spinosissima-ros z 6

Marktäckande växter – bra, bättre, bäst!

$
0
0

Du som följer mig vet att jag gillar växter som fyller upp och hindrar ogräs. Bark eller sten använder jag sällan för att täcka jorden och hålla bort ogräs. Jag tror – och vet – att jorden mår bäst när den är täckt med växtlighet. Det är därför naturen hela tiden fyller upp med den grönska vi kallar ogräs. Så jag väljer något jag gillar bättre än ogräs.

Revsuga och penningblad

Runt träd är det inte bra med gräs så då kan man göra en plantering med låga växter som inte tar så mycket näring och vatten som gräsmatta. Kombinationen med blåblommande revsuga och det gulbladiga penningbladet är så gullig, men just dessa är inte de effektivaste marktäckarna. Gräset växer lätt in och vitsen är ju att man ska slippa ogräs. Därför ska vi sätta en Garden Edge kant runt om. Denär så praktisk att man kan köra med gräsklipparhjulet innanför och slipper trimning som vid högre kanter. Jag gillar också Garden Edge för att den är så diskret, märks knappt när gräset lägger sig över. HÄR kan du läsa om kanten. Finns att köpa hos BillaBlom.

Sockblomma

Ännu bättre marktäckare finns. Sockblomman har blivit i ropet då den nämnts på TV. Det är den värd, med sina vackra hjärtformade blad och små röda blomklasar den här tiden. Den är riktigt effektiv, och sägs till och med kunna kväva befintligt ogräs. Den trivs bäst i skugga men soligare funkar även det. Ett annat bra alternativ är flocknävan som trivs i både sol och skugga, tål torka och riktigt eländigt läge. HÄR  kan du se den och fler effektiva marktäckare – som inte behöver nån Garden Edge-kant.

Glad midsommar med en syrenkavalkad!

$
0
0

Syrenerna blommar nu så härligt i olika färger. Syrener kan man inte vara utan, både för doften, prakten och tåligheten. Sorten ´Beauty of Moscow´har jag sett fram emot den första blomman som äntligen kommer i år. Det måste vara den allra vackraste syrenen som finns! Dubbla blommor är vackert, ja, men denna med ljuslilarosa knoppar som slår ut i dubbla vita tar priset!

Ädelsyren ´Beauty of Moscow´

Den vita dubbla ´Mmn Lemoine´ med sina tjocka klasar har jag glatts åt i många år.

Ädelsyren ´Mmn Lemoine

Samtidigt blommar bukettapeln, helt översållad av vita äppelblommor. Den som gillar blommor, behöver inte alls jobba med rabatter, utan det finns många blommande buskar att välja på. Snart avlöses syrener och bukettapel av smultronschermin, smällspirea, liten praktspirea och andra senare buskar. Pioner kommer då också, och dem kan du nästan räkna ihop med buskarna för de är ju lika lättskötta.

Bukettapel och bondsyren

Bukettapeln brukar jag rekommendera till friväxande häck och sålde just bort det mesta vi hade på BillaBlom. Men den gör sig lika bra som ensam solitär.  Några buskar såg jag fanns kvar i Salsåker så chansen finns ännu. Och av syrener finns både ´Beauty of Moscow´, Mmn Lemoine´ och hängsyren kvar. Vill du veta mer om bukettapeln, skriv då in bukettapel i sökrutan uppe till höger. Den är en av mina favoriter, så det finns många inlägg och bilder på den.

Bukettapel, Malus toringo var sargentii

Den gamla syrenen som fanns på mitt hemställe är mörkare än vanlig bondsyren och blommorna drar mer mot purpur. Vacker och kul att ha kvar som minne. Någon som vet vilken sort det är? Kan det vara ´Norrfjärden`tro?

Gammal purpurlila syren

Rosor och morötter, det blir fint det!

$
0
0

´Duchesse de Montebello´ gammaldags ros som doftar citronsockerkaka! z 5

Idag grävde jag äntligen ner morötterna i mina rosenrabatter. Förra sommaren blev det riktigt lyckat och tänk vad enkelt! Bara att köpa billiga morötter på affärn, gräva ner och vattna.

Morötter är flockblomstriga och går i frö andra året. Innan dess har man oftast ätit upp dem, men de finns ju att köpa. För en tia får man bra många morötter. Blommorna liknar hundkex, perfekt ihop med rosor, liksom små spetsdukar. De får nu växa ihop med de gammaldags rosorna. Jag hittar inga morotsbilder från förra sommarn men det kommer nya i år!

Rosa ´Mundi´ gammaldags ros z 6

Ifjol berättade jag om min provodling av rosor jag fick från en prisbelönt dansk rosförädlare, Rosa Eskelund. Inte alla har klarat sig, men ´I am grateful´ som blivit Årets ros internationellt, växer och frodas. En frisk och perfekt formad ros. Bilden är från förra sommarens blomning. Rosen fick nu också sällskap av några morötter och dessutom rosa rosenskära. Oj, vad romantiskt det ska bli!

´I am grateful ´ Plant´n´relax-serien z 4?

Inte bara morötter har jag planterat utan även palsternacka, som ger gulgröna blommor. Det har jag inte provat förut men såg tipset i Trädgårdstider. Det man får tänka på, är att inte plantera på samma ställe varje år, då man uppförökar morotsfluga och andra skadegörare som kan sprida sig till annat i trädgården. Växelbruk gäller här precis som i vanlig grönsaksodling. Blir du peppad nu, så köp några påsar på affärn imorgon och ut och plantera du också!

 

Vackra, tåliga, doftande, härdiga, men taggiga och lite jobbiga

$
0
0

Några av de allra mest tåliga rosorna är Finlands vita ros och Hansarosen. Jag vågar säga att alla kan klara dem. På grannens tomt blommar de nu i överflöd. Bägge sprider sig med rotskott så man behöver inte köpa mycket för att snart ha en hel rugge. En fördel som kan bli riktigt jobbig om de invaderar andra växter. Och massor av taggar. Så när grannen tyckte att vi skulle göra en häck med Finlands vita ros på vår gemensamma tomtgräns tyckte jag inte det. Grannen planterade en bit in på sin tomt istället, så jag får se prakten och känna doften utan att behöva gå i närkontakt med dem. Men fast det är en bra bit bort, börjar några rotskott sticka upp i vår gräsmatta. Det gäller att klippa gräset ofta för annars har rosen spridit sig på vår tomt också. Rosen blommar fort över, men ger desto mer vid den enda blomningen.

Finlands vita ros – supertålig med överdådig blomning

På vår tomt fanns Hansarosen när vi köpte sommarstället . En hel slänt full, för förra ägaren tyckte det var enkelt att slippa klippa slänten. Men då ska man i så fall ha ogräsfritt, för oj, vad vassa taggarna är när man ska rensa emellan. Till slut bad jag mannen att utrota dem, det var et tufft jobb. Så dessa rosor är nog bra till förvildning i en hörna där det inte gör så mycket med ogräs. Eller ha en enda buske som får sin avgränsad plats, gärna med en rotspärr, så man slipper krypa in bland taggarna och rensa ogräs. Det doftar härligt från grannens tomt, men där får de förbli…

Hansarosen

Rosenkavalkad: 5 lättodlade och härdiga sorter med underbar blomning!

$
0
0

Nu blommar många underbara rosor hos mig, alla tåliga och härdiga sorter. Oj vad många sorter vi i kalla trakter har att välja på! Inte svårodlade, men viss omsorg behövs vid plantering och vinterskydd. Tips om det hittar du här via bloggens sökruta längst upp. Skriv bara in rosor och vinter i rutan. Eller klicka HÄR. Efter några år när de är riktigt etablerade kan man släppa på de kraven. Men rejält med vatten och näring vill de alla ha, förutom att de engångsblommande förstås inte är lika krävande.

Morden Centennial kanadensisk ros, 120 cm hög, remonterande

Från Kanada har vi fått många moderna buskrosor som är tåliga. Deras största fördel är att de blommar hela sommaren och långt in på hösten. ´Morden Centennial´ liknar en ädelros, men kan klara sig till och med högre upp än zon 5. Jag har två fina buskar som klarat vintern bra.

´Morden Centennial´ blommar mycket rikligt och har lite taggar

Av gammaldags rosor finns mycket att välja på för våra trakter. Enda nackdelen är att de blommar bara en gång, ungefär i juli, men väldigt rikligt. Om man kombinerar med kanadensiska finns det ju blommande rosor hela tiden ändå. `Rosa Mundi´ har sina anor så långt bort som 1300-talet.

Polkagrisrosen ´Rosa Mundi´ klarar zon 5-6

Alla gammaldags doftar, även ´Duchesse de Montebello´. Den starka doften sägs likna citronsockerkaka. Jag är böjd att hålla med. I varje fall har den en perfekt formad blomma i ljusaste rosa.

´Duchesse de Montebello´ kan bli 1,5 m hög, zon 5

Många av de gammaldags är skuggtåliga, så då behöver man inte sätta alla rosor i bästa läget. I full sol blommar de över onödigt fort.

`Duchesse de Montebello´ kikar fram mellan polkagrisrosens blommor

Från Finland kommer också en del nyare härdiga buskrosor. ´Sointu´ är en Rugosaros, och är förstås lite taggig som andra rugosor. Den klarar zon 5 och skiftar i färg så att de äldre blommorna bleknar mot svagt rött och ljusrosa. En annan skönhet från Finland är ´Merveille´ i mörklila. Den har jag inte i blom ännu, men det finns plantor hos BillaBlom. HÄR kan du se den.

´Sointu´ ca 1 m hög buskros finns som rotäkta. Här tillsammans med min gamla rosenspirea.

Så kommer här den femte för idag. En storfavorit! `Frühlingsduft´´ som blommar först nu denna kalla sommar. Så i år hinner jag njuta mer av den. Visst har den en underbar rosaaprikos färg! Och doften sen! Den räknas till moderna rosor, men har gammaldags prägel. Den passar som klängros då den kan bli 2,5 m hög och grenarna böjer sig vackert.

´Frühlingsduft´ pimpnellifoliaros, zon 5

Visst är ´Frühlingsduft´som en dröm?! Som jag sagt tidigare på bloggen, här i norr behöver inte rosenträdgården förbli en dröm – den är helt klart genomförbar! Nästa söndag, 6 augusti kl 13 är det visning här i Salsåker igen. Kom och se på rosor du kan lyckas med – och mycket mer! Info under fliken Monicas trädgård.

´Frühlingsduft´

 

 

 

 

Pioner med vänner

$
0
0

Ja så är det augusti och en del pioner blommar fortfarande som bäst. Luktpionen ´Moon River´ är nu 4 år gammal och har massor av blommor. Smultronschersminen ´Mont Blanc´ bredvid matchar i färg och de små blommorna lyfter fram pionprimadonnan. Och vad bägge doftar. Oj, oj!

Luktpion ´Moon River´ och smultronschersmin

Några år tar vårplanterade pioner på sig att komma gång, men sedan blir det desto bättre! För två år sedan skrev jag om att jag var så nöjd med mitt val, den blir inte så lång och ranglig skrev jag också. Men det var då. Nu hänger tunga blommor som måste stödjas. Men det besväret är det värt. Smultronschersminen är en härdig buske som inte har höga krav och nöjer sig också med lerjord. Varje sommar säljs de buskarna slut på BillaBlom – tro det –  jag rekommenderar dem förstås, billiga är de, blir lagom stora, 1-1,5 m höga, och sedan är det många som gillar vit blomning. Vill du ha en buske, du också – håll dig framme nästa år!

Smultronschersmin ´Mont Blanc´

Småblommiga växter är tacksamma till samplantering. En av dem är stjärnflocka, som finns från vitt till rosa och mörkrött. Stjärnflockan är en bra bukettblomma, precis som pionen. Stjärnflockan har också den fördelen att den kommer med ny blomning om man klipper ner den. Så det är bara att frossa i buketter!

I förgrunden stjärnflocka

Den väldigt vanliga luktpionen ´Sarah Bernhardt´ är verkligen odlingsvärd. Billig att köpa är den också, och då den blommar sent kan man ha pioner i blom under lång tid på sommaren.

Luktpion ´Sarah Bernhardt´ och stjärnflocka

 

 

 


Rosen som klarar sig i Malmberget, zon 7 1/2!

$
0
0

I förrgår fick vi besök i trädgården i Salsåker. Gunhild och Magnus (om jag minns namnen rätt) var på resa genom Sverige och tittade in här för att se trädgården. Vad kul att höra att de också har klängrosen `William Baffin´! Den sägs vara lika tålig som Polstjärnan och nu fick jag det bekräftat.

´William Baffin´ blommade så här rikligt i mitten av juli.

`William Baffin är så mycket bättre! Vacker färg och halvdubbel. Men bäst – den blommar hela sommaren och in på hösten. Den är en kanadensare förstås, och kännetecknet för dem är inte bara härdigheten utan också att blomningen räcker hela sommaren. I motsats till gammaldags rosor som visst är fina, men de blommar bara under högsommaren. Just nu håller ´William Baffin´på att sätta knopp för andra blomningen, och så fortsätter det. Magnus visade bilder från parets trädgård och man kunde se att mycket växer där uppe i norr. Med rätt växter kan vi i hela Norrland och andra kalla trakter odla mycket roliga växter och välja ur en stor variation. I Salsåker har vi kvar några plantor kvar av ´William Baffin´. Kommer du på trädgårdsvisning på söndag så passa på om du vill ha en själv!

 

Gunhild och Magnus från Malmberget framför min och ”deras” ´William Baffin´. Några blommor kvar från första blomningen och nya knoppar är på gång.

 

Bästa bären i trädgården

$
0
0

Många goda och nyttiga bär finns det och alla har nog sin favorit. Blåbärstry är i vilket fall som helst det allra nyttigaste bäret. Så då säger jag ; det bästa bäret! Den vilda sorten kallades ”den eviga ungdomens bär” i Ryssland. Ska vara bra för hjärtat och för synen bland annat. På BillaBlom så har blåbärstry varit den mest efterfrågade busken i år. Både tack vare en artikel i Trädgård Norr, och även för att kunskapen om bäret börjar sprida sig.

Blåbärstry ´Anja´

Det blir så mycket bär på vår buske i år, så jag kan jag äta dem till frukost i många dagar. De trillar inte av så lätt fast de är mogna. Busken är sorten ´Anja´, den enda svenskförädlade blåbärstry jag känner till. Den används som marktäckare i offentliga planteringar, här i  Örnsköldsvik i närheten av Elite Hotel till exempel. Att busken skulle bli mycket större än som sas (3 st/m2 rekommenderas) och ge så mycket bär var jag inte beredd på. Den är självfertil, väldigt tålig och härdig. Och inga ogräs göre sig besvär! Se busken i videon!

Fler blåbärstrysorter finns, både från Ryssland och Kanada. Av dem behöver man kombinera 2 olika för pollineringen. De kan bli större än svartvinbärsbuskar och smaken liknar blåbär. Av alla sorterna har vi buskar kvar hos BillaBlom. På sorten ´Anja´ känns en viss beska men de ryska och kanadensiska är sötare. Fast nog är ´Anja´ också god. Jag går och plockar munnen full varje dag. Oj, oj, vad frisk jag ska bli!

Svarta blommor i fint sällskap

$
0
0

Den svarta slingerstormhatten Aconitum hemsleyanum ´Red Wine´ har jag hört talas om och sett på bild. 2015 fanns den med i designförslaget Mästarrabatten som gjordes av Mariana Mattson, med växter som alla passar i Norrland. Jag fick tag på frö genom STA (Sällskapet trädgårdsamatörerna) och nu har mina plantor tagit sig. Oj så vacker färg, och en fullträff att sätta dem med klematisen ´Hagley Hybrid´! Vill du se dem i verkligheten så kom på visning 20/8 kl 13!

Svart och lila

Klematisen har blivit ful av regnet, så här såg den ut innan regnet kom. Men regnet behövs…

Klematis ´Hagley Hybrid´

Alla svarta växter har en nyans av en annan färg, ofta mörklila liksom slingerstormhatten. Då blir det snyggt att kombinera med lila och rosa. Bara svart blir mörkt, kan bli som ett svart hål i rabatten.

Slingerstormhatt Aconitum hemsleyanum ´Red Wine´

Den svarta liljan får bo ihop med rosa liljor och i bakgrunden den svartbladiga djävulsbusken ´Diabolo´ (heter egentligen smällspirea).

Svart asiatisk lilja ´Landini´ med rosa asiatisk lilja

´Landini´är ingen svårskött lilja, de asiatiska är nöjda med det mesta, men lite grov sand runt löken mår den bra av. Planteras på 15 cm djup. Den är inte så vanlig men hos BillaBlom kan du få tag på den som lök under våren.

Svart asiatisk lilja ´Landini´

 

 

 

 

 

 

Beskärningstider och potatistider

$
0
0

Bloggandet har legat nere på grund av tidsbrist. Det har varit bröllopsförberedelser och annat vilket fortsätter fram till den stora dagen på lördag. Följ mig gärna på Instagram (klicka på ikonen till höger) så kommer jag att visa bröllopsblommor alla dagar. Förra veckan var det en del beskärningsuppdrag också. Det här trädet i Själevad gallrade jag så det inte blir för tätt när grenarna växer till sig. Man får liksom använda sin fantasi, istället för att vänta tills grenarna är för grova. Då blir det större beskärningssår, som trädet måste lägga energi på att läka. För dig som är ovan att beskära så ta bara tunna grenar. Allt du kan klippa med sekatör är okej och det kan inte bli några större fel som inte går att rätta till i alla fall. Men vet man inte vad man gör och varför är det bättre att låta bli.

Uppbyggnadsbeskuret äppelträd

De första åren efter plantering klipper man in grenarna innan bladen slagit ut, men i detta stadium ska man mest bara gallra ur och rikta grenarna så det inte växer så rakt upp. Träden strävar ofta efter just det, att växa uppåt. Man beskär vid en knopp som sitter på grenens utsida/undersida. Tidigare hade beskärningen gjorts tvärt om och då blev det nya skott rakt upp, så det fick jag rätta till. Trädet ska vara glest så att solen kommer åt frukten, så den blir frisk och god. Beskärningen blir inte klar på ett år, då har jag i så fall skurit för hårt, och då protesterar trädet med en massa nödskott och blir ännu tätare. Samma sak om jag skulle kapa alla grenar rakt av.

Astrakan Gyllenkrok mognar tidigt

Det var redan en del fina äpplen av sorten Gyllenkroks Astrakan, ett av de godare äpplena, tycker jag. I två år till fortsätter jag uppbyggnadsbeskärningen och sedan är det mer sporadiska klipp som behöver göras, så kallad underhållsbeskärning. Åke som ägde trädet ttillsammans med Mona visade också sitt potatisexperiment, odling i en säck. Det verkade fungera alldeles utmärkt. Han hade planterat 3 potatisar i botten av säcken och fyllde på jord allt eftersom de växte. Ska bli intressant att höra hur mycket skörd det blir! Nog är det härligt att kunna plocka egen frukt och potatis!

Oj vad potatisen växer hos Åke och Mona!

Behöver du beskärningshjälp får du gärna höra av dig till 0736-372212, men bara närmaste veckorna, sedan är det för sent för i år. Jag har Grönt Kort i fruktträdsbeskärning med certifiering från RST. Eller kanske du vill gå kurs och klara det själv.  Då kan du gå min kurs till våren. Kommer info här på sidan och hos Sensus studieförbund.

 

 

 

 

 

 

 

 

Samla egna fröer och spara pengar!

$
0
0

Nu är det bra tid att ta vara på fröer. Istället för att köpa dyra fröer kan du använda dina egna. De flesta blommor bildar frö när de vissnar, det gäller både träd, buskar, perenner och sommarblommor. Frukter innehåller också fröer, till exempel tomater. Just tomatfröer är väldigt enkla att lyckas med att spara. Pillra bara ut fröerna ur en välmogen tomat. Lägg ut på ett papper och låt torka fast. Skriv namnet med tuschpenna på papperet och när det är helt torrt viker du ihop och stoppar i ett papperskuvert eller en papperspåse. Till våren är det bara att lossa fröerna från papperet och så ut dem. Fröerna ska förvaras torrt, då kan de hålla sig i flera år.

Egna tomatfröer

Det är viktigt att du inte tar vara på frön från sorter som har beteckningen F1 i namnet. Sådana är korsade och blir inte lika bra i nästa generation. Jag har t ex en god grön tomat som heter ´Green Kiwi` F1, så den är det inte lönt att jag tar frö ifrån. De fröerna får jag köpa nästa år igen ifrån Impecta. Eller så sparar jag en planta över vintern. Hur man gör det får vi återkomma till.

Den här vallmon har frökapslar som när de börjar bli bruna och spricka upp lite, är mogna för skörd. Bara att ta hela kvistarna och lägga att torka i en papperspåse. Eller direkt ta bara frökapslarna och hälla innehållet i ett kaffefilter, skriva på och tejpa ihop. Ja man minns aldrig vad det är annars.

Viewing all 307 articles
Browse latest View live