Quantcast
Channel: Träd och buskar – GladiGrönt
Viewing all 307 articles
Browse latest View live

Gott av aronia och hallon m fl godsaker

$
0
0

När jag silat den rårörda aroniasaften testade jag att använda de avsilade bären. Både av smak och färg fanns det mycket kvar. HÄR  finns saftreceptet. Aronia används i livsmedelsindustrin för sin starka färg. Ja, sådana buskar ska man inte plantera vid en altan med trätrall, om man inte tänker plocka bären, för de ger fula fläckar. Smaken, som inte är så vidare, fanns det också lite kvar av, så då testade jag att koka sylt med samma mängd hallon. Riktigt gott blev det och även godkänt av mannen. Inget exakt recept har jag men hällde i ganska mycket vatten, kokade ca 20 minuter och finfördelade sedan allt med en mixerstav, så känns inte aroniabären utan smakerna blandas. Kokade med socker efter smak och tillsatte Melatin så  att sylten blev tjockare. Jag tror att vattenmängden mildrade aroniasmaken och allt med hallon blir väl gott!

Hallon/chokladmarmelad

Hallon/chokladmarmelad

Lite annat provade jag och det var en ny variant av Lady´s Marmelade, alltså hallon/chokladmarmelad. Nog så gott som det vanliga receptet. Det finns HÄR. Istället för bara hallon hade jag här som sagt, även aronia och istället för det dyra muscovadosockret, vanligt strösocker. Den mörka chokladen jag rörde ner var inte av dyraste slag och så spetsade jag med torkade chiliflingor. Av sommarens chiliplantor har jag torkat skörden, jag valde från den mildaste sorten. Den vrålstarka sorten ´Bulgarian Carrot´ vågade jag inte ta nu. Jo, marmeladen blev fin den, med lite sting. Den åker fram när man blir sugen på lite kex!


5 förslag för den andra blomningen – höstfärgerna!

$
0
0

Det sägs att höstfärgerna blir finare norrut på grund av kylan. Mycket vackert har vi sett den här hösten. Fick just frågan om ullungrönnen, håller bladen längre in på hösten än andra träd. Det har jag inte reflekterat över tidigare, men inne i stan står de fortfarande som lysande facklor, medan alla bergkörsbär tappat alla blad. HÄR finns bild på ullungrönnen. Den är inte billig att köpa, men värd vartenda öre! Lönnar fröar sig lätt, åtminstone i Salsåker hittar vi småplantor, så då kan man fixa ett  snabbväxande höstträd alldeles gratis. Stort blir det och tänk vad löven lyser upp en grå höstdag!

Skogslönn

Skogslönn

Björkspirean är lika lättskött och tacksam den. Blommar med massor av vita klasar i juni och är en bra marktäckare. Supertålig och härdig. På bilden är sorten ´Umeå´, men ´Tor´ är den vanligaste och likvärdig. Billig att köpa och lätt att föröka. Mycket bra som häck och blir ca 1 m hög.

hostfarg-bjorkspirea-umea

Björkspirea ´Umeå´

Knallcerise blir ginnalalönnens blad, buskträdet blir bara 3-4 m högt och är härdigt, samt tåligt mot torka. Tänk vad mycket bra vi ändå kan odla i norr! Så nu har vi tre olika höjder, en fin plantering tycker jag ska innehålla minst så många nivåer. Och bättre att plantera i närheten av varandra, med lämpligt avstånd, så de kan utvecklas. Runt trädens fötter får björkspirean fylla ut och kanske du hittar några fina perenner som är ännu lägre än busken. Men det bör vara torktåliga sådana, till exempel nävor,  för lönnen tar för sig bra av vatten. Andra låga marktäckande buskar är aroniasorten ´Glorie´, som blir bara 6-8 dm hög. Vi sålt många av den busken under hösten. Det är den finaste aroniasorten med blanka blad och en otrolig höstfärg. Men så är den en E-planta, vilket står för Elitplanta. Härdig också förstås. Lägg den på minnet!

ginnalalonni-hostfarg

Ginnalalönn

 

 

Bordsdekoration med inköp för 39 kr

$
0
0

Det är lätt att göra en maffig dekoration i oasis om man köper massor av fina blommor, men roligare att lyckas med mest vad som finns hemma. Jag klippte lite från en vit ljung som stod vid ytterdörren och köpte en krysantemumkruka. Blommor, knoppar och bladen från den räckte långt. Det är fint med vitt till Allhelgona tycker jag. Varje stjälk delade jag i flera på längden med något blad på varje. En så här smal dekoration blir fin med bara låga växter. Jag har skurit till några cm tjocka oasisplattor och satt i hållare av plast. Två rektangulära hållare har jag tejpat ihop inunder för att få längden. Hållare av olika slag finns att köpa i blomsteraffärer. De går att återanvända ur många gånger som helst. Eller använd ett lågt fat från köksskåpet. För att hålla nere ljungstjälkarna tryckte jag ner dekorationsnålar, både med vit pärla och diamant. En liten silvrig ljuskopp som stod på bordet passade in. Bara att trycka ner hårt i oasisen.

Allhelgonadekoration med ljuskopp

Allhelgonadekoration med ljus

I vanliga fall har jag mycket blommor i trädgården, men nu i kylan finns ändå det som är användbart. Tujan ´Smaragd´ har fin grönfärg så korta kvistar av den fick dölja kanten på oasishållarna. Purpurapeln ´Profusion´s mörkröda miniäpplen var fortfarande fräscha och praktspirean ´Candellight´ har kanelbruna fröställningar som är användbara. Några stjälkar från en krukväxt med runda gröna blad, jag tror det är en sorts Peperomia, fyllde upp. Det blev mycket spret av tujan, så de runda bladen lugnade ner det hela. Den här idén kan du återanvända till advent och jul och välja de färger du vill ha då. Om du inte låter oasisen torka ut går den att vattna upp och återanvända flera gånger, men stick inte i samma hål utan lite bredvid. Tänk bara på att hålla formen och försök dölja oasisen med blad så den inte syns. Tuja eller andra barr och fröställningar liknande spirea går att använda så länge du kan komma åt dem, och några blad kan man alltid norpa från en krukväxt. Till advent kan det vara kul med tomterött, eller tomatrött skulle man kunna kalla den klassiska julröda färgen. Bara att byta ut de vita krysantemum mot andra röda blommor som går att hålla låga. Germini skulle var fint, de är som Gerbera fast mindre i storlek. HÄR får du se massor av Gerbera från min Hollandsresa!

Bordsdekoration med krysantemum och ljung

Bordsdekoration med krysantemum och ljung

 

Dags för vinterskydd

$
0
0

Den som inte hunnit än ( som vi t ex) bör planera för vintern. Snö har vi redan haft i Salsåker, men det mesta har smält, som tur är. För idag har vi satt på gnagskydden klart. Mörkret kom så tidigt så vi fick lysa med mobilerna. Många stora och små träd har vi, som måste skyddas för sorken. De här gnagskydden är bäst så dem säljer vi på BillaBlom och mer kommer hem imorgon fredag. Bra med mjukt och luftigt nät tycker jag. De kostar 30kr/st och 4 st för 90kr.

image

Sork föredrar unga träd, så det lilla pelaräpplet ‘Arbat’ (min favorit) har fått ett säkert skydd.

Åtminstone här i norr kan mycket bli förstört ett sorkår. Sist de slog till var 2011, då de gav sig på det mesta, till och med gnagde de ner hela brudspireahäcken. Allt som inte var skyddat var de på, utom barrträden, de är väl inte så goda. Ett enda träd hade vi glömt skydda så där gnagde de bort barken jäms med marken. Buskar som förstörs får sig bara en behövlig föryngring men att bygga upp ett träd igen tar tid och går inte alltid om de gnagit nedanför ympstället där den ädla sorten är fastvuxen. Mer finns att göra, rosor och mindre barrväxter måste också skyddas med juteväv för att inte brännas av vårsolen. Väven går att lägga på nu eller först efter jul, men passa på att skaffa den nu också, så finns den till hands, innan solen börjar visa sig. Vi har lämpligt stora bitar. Granris är också bra skydd men ibland vissnar barren vid stark sol och ramlar av och så är det inget skydd ändå. Inga fasta öppettider men det mesta går att ordna. Bara skicka ett SMS till 0736-372212!

En ny trädgårdsbok helt i min smak!

$
0
0

En ny trädgårdsbok att dregla över! ”Smakfullt” av Karin Eliasson på Norstedts förlag är inriktad på fleråriga ätliga växter som är både till nytta och skönhet. Här handlar det om frukt och bär , vilka inte kräver så mycket tid av odlaren som grönsaker gör. Precis som jag tänker i min trädgård. Massor av gott att plocka eftersom under sommaren och även spara för vintern, vacker blomning och vilken skönhetsupplevelse när träd och buskar dignar av bär! – och blomningen inte att förglömma!

smakfullt

Karin Eliasson behandlar det mesta från odling till skörd och tillagning i köket. Inom bokens pärmar ryms inte allt man behöver veta, men man drabbas av en väldig odlingslust och får söka vidare där det behövs fördjupning. Men något så speciellt som att spaljéra fruktträd beskrivs väl, jag tycker dock att sådant kan vara ganska svårt, men ack så vackert med en spaljérad äpplehäck! Åtminstone ett spaljérat träd borde finnas i varje trädgård. Boken är praktiskt uppdelad på olika frukt- och bärslag, så den är bra att ha i hyllan som ett uppslagsverk. Fast man lika gärna sträckläser den. Och ett stort plus är att det även presenteras åtminstone några sorter för kalla växtzoner! Det är vi norrlänningar inte bortskämda med. Tillsammans med mina tidigare bär- och fruktböcker från Blomqvist i Finland blir det här en favorit!

Den som inte än kommit på vad som ska stå på önskelistan har ett tips här!

Allt du behöver veta om julgranen i Granboken – och mer ändå!

$
0
0

KungsgranHögaktuell är Granboken av Anna Benson som varit julgransförsäljare sedan hon var 12 år. Det hon inte kan om granar finns inte. Vet du till exempel hur många barr som finns på en normalstor svensk gran? (Svaret kommer längst ner) I varje fall tillräckligt många för att försöka undvika få alla dem på vardagsrummets golv! Hur du ska göra finns i boken och mycket intressant historik och kuriosa om vår kära gran, Sveriges vanligaste träd. Om världens högsta julgran som ska finnas i Stockholm och är rena fusket, den byggs upp med lösa grenar som fästs i stammen! Och kul att läsa om juleträd i andra länder och dessutom om odling, hur man hugger gran, köper gran.

granboken

Det utreds om plastgran eller äkta gran är mest miljövänlig och vilket energivärde en återvunnen gran har. Receptet på granskottsirap som är bra mot hosta, måste jag bara pröva att göra någon gång. Och så var det svaret på frågan i början: Jo, det finns en halv miljon barr på en julgran. Så nog behöver vi alla Annas råd om hur man sköter julgranen! Boken finns på förlaget Benzer Publishing och är av det slaget att man mycket väl orkar sträckläsa den. En kul present i jultid också. Det kommer ju fler jular om världen står sig. Och fler julgranar…

Bilder: Benzon Publishing

Genomförbara rosendrömmar med finska rosor

$
0
0

Jag blev så besviken när jag läste en artikel om trädgårdsrosor. Lockande bilder, men nästan ingen ros som är härdig här. Däremot jublade trädgårdshjärtat över artikeln i tidningen Hemträdgården, om de finska rosorna. Först så är alla rotäkta vilket är en fördel om de fryser ner ovan mark. Då finns möjlighet att rötterna skjuter nya skott som blir den ädla sorten och inte någon vanlig nyponros som roten ofta är. Dessutom är många av de finska rosorna härdiga till minst zon 5. Till exempel ´Merveille´, Årets ros 2015 i Finland, som är framtagen av den kända finska rosförädlaren Pirjo Rautio. Jag har lyckats beställa plantor och räknar med att den kommer med leveransen i maj. HÄR finns Pirjos sida där du kan se massor av andra bra rosor!

merveille-hardig-rotakta-finsk-ros

Årets ros 2015 i Finland ´Merveille´ härdig till z 5, och rotäkta. Korsning av gallicarosor. Bild: Blomqvist plantskola

En ovanlig färg med mörkt purpurlila knoppar som skiftar till mörklila när de slår ut. Rosen blommar hela juli och och angrips sällan av sjukdomar. Den blir max 1 m hög och doftar underbart som alla gallicarosor. En önskedröm som går att uppfylla!

Förutom denna ros tar vi hem många kanadensiska som är minst lika härdiga och jag fortsätter leta fler bra sorter. Ska det vara kul att odla rosor måste ändå de flesta överleva!

 

 

Helt perfekt vinterdag för trädgårdsarbete

$
0
0

Vi åkte till sommarstugan igår.  Några grader kallt, 1,5 dm snö och sol. Och fjärden ligger fortfarande öppen. Vintern brukar inte vara överdrivet mysig här, men så här är det härligt! Lagom mycket vinter för mig, speciellt som jag hade lite trädgårdsarbete som behövde göras.

 Vinter vid Ullångersfjärden

Vinter vid Ullångersfjärden

Juteväv och granris på de nyare rosorna och en buskpion jag är särskilt rädd om. Så inte solen väcker dem till liv för tidigt. Alla fruktträden är jag väldigt rädd om, så inte rådjuren kommer och norpar alla blomknoppar. Så det blev min vanliga skrämseltaktik med blodmjöl och annat illaluktande. Det funkar alltid fast vi inte bor här vintertid. HÄR finns receptet. Askhinken från täljstenskaminen var proppfull med vedaska, så de större träden och buskarna fick sig några nävar. Askan ger kalium, ett av de viktigaste näringsämnena. Men aska lägger jag aldrig vid ätliga växter. Den innehåller också tungmetaller som lagrats i träden. Och här i våra trakter finns cesium som träden sugit åt sig sedan Tjernobylkatastrofen. I askan blir tungmetallerna mer koncentrerat än i träden, så inte vill jag anrika mina odlingar med sådan aska!

Trädgårdsåret började bra, hoppas nu bara att vintern blir fortsatt bra. Mer snö är okej men helst inte kallare än nu. Jag låter inte som en riktig norrlänning, kanske jag inte är det heller!


Finska härdiga rosor från förädlaren Pirjo Rautio Del 2

$
0
0

Vad härligt att vi i norr nu kan välja på så många rosor! I Finland har man fått fram många vackra härdiga sorter. Pimpinellrosen ´Marzipan´ är precis så där läcker som en marsipanros. Klarar sig ända till zon 6-7 och blir inte högre än 70 cm. De flesta riktigt härdiga rosor blir stora buskar, men denna ryms var som helst.

marzipan bild Pirjo Rautio

`Marzipan´ Bild: Pirjo Rautio

Rosen blommar några veckor under sommaren, som många av de härdiga. den som vill ha längre blomnnig kan komplettera med kanadensiska rosor som också är härdiga och blommar långt in på hösten. Pirjo Rautio, boende nära Helsingfors, har fått fram den fina rosen och många fler. HÄR kan du hitta hennes sida. Det började som en hobby, och nu har hennes rosor spridit sig till flera länder. Jag kommer att fortsätta att presentera hennes rosor i flera inlägg. Den purpurlila ´Merveille´ har vi lyckats beställa hem och försöker få tag i fler finska rosor. HÄR finns bild på den. Alla finska rosor är rotäkta, vilket innebär att om delen ovan jord fryser ner, kan det skjuta fram en ros av samma slag från rötterna. Det betyder också att även om rosen är intakt kan det komma rotskott, men denna ´Marzipan´ är inte till besvär och sprider sig vilt som vissa rosor. Däremot kan man få gräva upp och få några nya plantor. Det gör väl inget?!

Pimpinellros ´Marzipan´ :Bild Pirjo Rautio

Pimpinellros ´Marzipan´: Bild Pirjo Rautio

´Marzipan´ser ut att ha rejäla taggar, ja, men vad får man inte stå ut med för skönhetens skull! Och den lär dofta gott med inslag av kardemumma. Oj vad jag längtar efter att få tag på den! Tänk att få gå ut en tidig sommarmorgon och plocka sig en bukett nyutslagna marsipanrosor, ja, med handskar på skulle jag tro. Rosor räknas till att vara svårskötta och dåligt härdiga, men nu finns mycket att välja på, så ingen behöver avstå.  Som alla pimpineller och engångsblommande är ´Marzipan´ extra lättskött och kräver inte lika mycket gödsel och vatten som de rabattrosor vi vanligen hittar i butikerna. Hos BillaBlom kommer du att hitta många härdiga sorter i år. Vi har redan beställt många kanadensiska och jag jagar vidare efter fler härdiga sorter. Varför inte planera för ett rosarium, med härdiga rosor?

´Marzipan´ härdig i zon 6-7 Bild :Pirjo Rautio

´Marzipan´ härdig i zon 6-7 Bild :Pirjo Rautio

Årets trädgårdsbok 2016 på min läslista

$
0
0

Vinnaren var två böcker, som du kanske vet. Trots att de var för sig är som tegelstenar, behövs bägge för att det ska bli komplett. Det är Träd i urbana landskap jag pratar om. Jag har börjat läsa och fortsätter så, rätt länge till, kan jag säga. Avsnittet om ljus och skugga och höga/låga temperaturer gillade jag då det förklarade mycket om trädens möjlighet att överleva i vårt kalla klimat. Och jag hittade fort kapitlet om rönnar i andra delen Stadsträdslexikon. Där får varje släkte först en presentation med plantering, skötsel och rätt läge – jag känner väl igen att rönnar förr ympades på en för svag grundstam (rot) så de kan riskera att välta. Min älskade ullungrönn (bild längst ner) är tyvärr en av dem, så vi har måsta stötta upp den. Och att det är viktigt med vattning vid etablering vet jag mycket väl, för på mitt förra jobb dog en nyplanterad ullungrönn under semestern då det blev slarvat med vattningen. Med en sådan här bok kan många problem undvikas. Bland de 1000 olika presenterade träden hittar vi lämpliga val för alla trädgårdar, stora som små, i stad och på landet, och för olika klimat. Bäst tycker jag beskrivningen i början av varje art är. Man får en bra vägledning för de rätta växtbetingelserna. Trots att det ibland kommer en del fackuttryck tror jag att även de intresserade hobbyodlarna kan få stort utbyte. Böckerna är skrivna som studentlitteratur, därav omfånget, men innehåller så mycket som vi vanliga trädgårdsägare har nytta av.

Årets trädgårdsbok 2016 är två böcker

Dessa böcker är inget man sträckläser, men ett fantastiskt tillfälle att tillägna sig samlad kunskap om våra träd, även om man inte studerar till landskapsarkitekt, men är intresserad av växtrikets viktigaste varelser. För vad vore en trädgård utan träd – jo en gård. Och en platt sådan.

Snart kommer recension på en annan trädgårdsbok och då blir det även tävling om densamma, samt ett bra erbjudande för alla bloggläsare. Du hänger väl på!

Min ullungrönn, för några år sedan, nu är den stagad upp med en rejäl stolpe

 

 

 

5 orsaker att välja bort import och istället äta svenska äpplen!

$
0
0

Svenska äpplen säljs billigt nu och ändå är de mycket bättre än de importerade. Vem vill köpa Pink Lady från Italien när det finns fina svenska äpplen? Numera förvaras de i slutna långtidslager, där man utan kemikalier bevarar äpplena, genom en speciell luftsammansättning. Med lite syre stannar mognaden upp och så kan vi äta dem en stor del av året. HÄR kan du läsa mycket intressant om det. Men nu till varför jag tycker att vi ska välja svenska äpplen.

Inte särskilt lockande när man kan få godare svenska äpplen. En fin kasse behövs för att locka till köp av import!

  1. De är godare. Sveriges klimat, med relativt svala nätter ger en godare smak, det har du väl känt! Just nu säljs Ingrid Marie och Aroma, några av Sveriges mest populära äpplen.
  2. De innehåller mer antioxidanter. Ju närmare polcirkeln vi odlar frukten, desto mer antioxidanter bildas. Alltså är norrländsk frukt ännu nyttigare än den från Skåne. Och den från Skåne är nyttigare än frukten från Italien.
  3. Det används mindre med bekämpningsmedel både för att vi har strängare regler och i ett svalare klimat blir det mindre med sjukdomar och ohyra.
  4. Vi behöver vara mer självförsörjande i Sverige i händelse av krig och avspärrning. Efter plantering tar det ett bra tag tills ett äppelträd ger stora skördar, så om behovet uppstår, är det så dags! Läs mitt inlägg HÄR, om Sverige låga självförsörjningsgrad.
  5. Vill vi ha öppna marker och inte bara skog i vårt land, behövs bönder och odlare som använder markerna, och då måste de få avsättning för sina produkter och rimligt betalt. Och vi vill väl behålla jobben i Sverige också (för den skull måste man inte tänka som Trump)! Så ät svenskt!

Tänk – en tugga av ett moget Gyllenkroks Astrakan! Den går inte att lagra, men väl många andra goda svenska sorter.

Förra årets äppelskörd var fantastisk. Mina egna äpplen är slut, men nu får vi fortsätta njuta äpplen från våra svenska odlare!

 

Rosor för kalla trakter del 3

$
0
0

Fler finska härdiga rosor har jag lovat att presentera. Den finska rosförädlaren Pirjo Rautio har lyckats korsa fram många härdiga rosor som finns att köpa med egen rot, alltså med bra förutsättningar för kallt klimat. Den här Spinosissima-rosen klarar upp till zon 6-7, och torde vara taggig som sina släktingar, bland annat Poppiusrosen. Men det är förlåtet när man är så vacker! Den blir 1,5 m och är engångsblommande som de flesta härdiga buskrosor, undantaget de kanadensiska som blommar långt in på hösten.

Rosen ´Aila Korhonen´ Spinosissima-Gruppen Bild: Pirjo Rautio

‘Aïcha’ är också en Spinosissima, en riktigt lyckad korsning som ger stora ljusgula blommor och ibland blommar den om. Den blir 2 m och är skuggtålig. Och ja, taggar har den, men det finns roshandskar! Men så gott dessa taggiga skönheter doftar! Pimpineller kallar man också ibland dessa rosor, visst låter det lite förnämt! Och ändå är de så anspråkslösa och lättskötta! ‘Aïcha’ är förädlad fram av en dansk och klarar zon 6. Det här vackra exemplaret växer i Backsjöänget utanför Örnsköldsvik, i en trädgård som jag kommer att presentera i en trädgårdstidning framöver. Fast då gäller det inte rosor.  Det ryms mycket på den tomten!

‘Aïcha’ Spinosissima-ros

HÄR kan du läsa mer om Spinosissimarosor. HÄR och HÄR kan du läsa de senaste inläggen om härdiga rosor. Och om du skriver in ordet ros i sökrutan uppe till höger hittar du fler inlägg om härdiga rosor!

 

Rosor för kalla trakter del 4: ´Maidens Blush´

$
0
0

När man tänker efter finns det så många fina, härdiga rosor. Inte svårt att ordna ett rosarium ens i Norrland! I tidigare delar har jag tipsat om finska rosor, och mer kommer. Och om de kanadensiska finns många inlägg. Men nu tänker jag på min härliga `Maidens Blush´! Den är en Alba-ros och de är kända för att vara härdiga, lättskötta och doftande. ´Maiden Blush´ blir en stor buske och klarar zon 6. Engångsblommande men då den är skuggtålig blir det lång blomning. Många härliga buketter kan man plocka in!

Jungfrurosen ´Maidens Blush´, zon 6

Den planta jag köpte för många år sedan blev inte särskilt stor, men en höst klippte jag av ett skott och stack ner i en sandrabatt, och den rotade sig när våren kom. Där hade jag tur, för våren är rätt tid att göra sådant. I samband med beskärningen kan man göra det. Tips om det kommer här längre fram. Nu hade jag en rotäkta ros, ännu tåligare, men den sprider sig med rotskott. På rätt ställe gör det inget, och här vid trämuren hänger den ner så vackert. Ju mer rotskott, desto mer blommor!

´Maidens Blush´ vid muren

 

2 sätt att lyckas med dåligt härdiga äppelsorter i kalla zoner!

$
0
0

Äpplen finns i alla möjliga smaker. Just Ingrid Marie och Aroma är bland de mest uppskattade. De sägs inte gå att odla i norr då de bara klarar zon 3 eller 4. Men ibland tror man fel, minsann! Vill man ha dem trots en kall zon finns det flera möjligheter.

Egna delikatessäpplen behöver inte förbli bara en dröm!

Valet av grundstam, alltså den rot som äppelsorten växer på påverkar både trädets storlek och härdigheten. Äpplen är inte rotäkta utan är ympade ( så de växer ihop) på en annan grundstam. Dumt namn – borde väl kallas grundrot, så att folk fattar. Grundstam A2 är den vanligaste i Sverige och grundstam Antonovka i Finland. Bägge dessa ger stora härdiga kronträd, helt enkelt vanliga äppelträd. På mitt Lobo-träd som har grundstam A2, har jag ympat in flera sorter, som då inte har direkt kontakt med grundstammen, liksom originalsorten Lobo har. De nya sortena har ju vuxit ihop högre upp, med Lobo-grenarna. Då sägs det att härdigheten på det som är nr 2 i ordningen, alltså mina inympade sorter, blir härdigare! Och det ser jag på de Aroma-ympar jag fått att växa ihop med Lobo-grenarna. Oj, oj, vilka stora fina äpplen och aldrig några vinterskador på kvistarna! Alltså funkar det! För mitt träd växer i typ zon 4 1/2 i Nordingrå. Vi har norrläge och blålera i backen, så det är inget idealiskt läge.

Ifjol ympade jag in Ingrid Marie i Loboträdet, och när jag efter vintern inspekterade såg jag att kvisten har klarat sig. Oj, vad spännade, hoppas det fortsätter så och jag får äpplen om några år!

Mitt eget familjeäppelträd, här syns Stenbock, Lobo, Melba och Gyllenkroks Astrakan. Som mest har vi fått 8 olika äpplen på trädet.

Ett annat alternativ för dåligt härdiga sorter är att välja en extra härdig grundstam, till exempel B9 som gör att äppelsorten blir 1-2 zoner härdigare. Trädet blir litet och ger frukt fort, men har svagt rotsystem, så det behöver alltid en stödpåle och måste skötas med gödsling och vattning. Den nya grundstammen P60 verkar ännu bättre. Då blir trädet inte lika litet och har bättre rotsystem, men ändå lika bra härdighet. Ifjol skaffade jag sådana grundstammar och ympade in alla möjliga kul sorter. Till hösten eller nästa år är de träd färdiga för försäljning. B9 kan vi beställa hem, det finns ett antal olika sorter att välja på. Redan har vi önskemål om Aroma på B9. Så nu kan drömmarna bli verklighet!

 

 

 

Vår-drömmar i rosa och ljusgrönt

$
0
0

Nu längtar vi alla efter blommande träd och buskar. Många rosa favoriter finns. Rosenmandel, Prunus triloba, blir ett miniträd, bara 1-2 m högt. Blommar på bar kvist med små rosa puddingar. Den kan vara känslig för blom- och grentorka, då kvistar torkar in efter blomning, så man bör klippa bort topparna efter blomningen. Men härdigheten är god, zon 5. Just små träd är lätta att placera, till exempel för att få höjd i en rabatt, så några rosenmandel kommer att slinka med vid beställningen till BillaBlom. Vi tar inte så många av varje sort, så boka om du vill ha.

Rosenmandel

Andra bra rosablommande är förstås det populära bergkörsbäret, som finns i mängder i Örnsköldsvik. Ett extra tåligt träd är purpurapeln ‘Rubin’ som klarar zon 6 och blommar i rubinrött och betydligt längre än bergkörsbäret. Purpurapeln ‘Profusion’ blommar lika vackert men är en aning mindre härdig. Alla kommer att finnas här hos oss.

Malus `Profusion` purpurapel

Mera rosa och ljusgrönt kommer här från en galleria. Det har diskuterats användning av påskfjädrar då de ibland kommer från levande! fåglar. För att inte medverka till djurplågeri har man hittat alternativa sätt att påskpynta. Här har det använts silkespapper till bollarna. Tänk vad mycket fint det går att göra för den som tänker om!

Härligt påskpynt

 

 


4 fina häckbuskar och 5 till!

$
0
0

En gränsmarkering runt trädgården vill man ha. Att boa in sig känns skönt och tryggt och till häck finns många bra alternativ. Här kommer 4+5 förslag som fungerar både i den norrländska trädgården och förstås även söderut. Skillnaden är att i syd finns ännu mer att välja på.

Måbärshäck

Tidig grönska får man med måbär, Ribes alpinum ’Schmidt’. Den grönskar först av alla häckväxter och med sina ljusgröna blad är den verkligen vårens budbärare. Men än grönskar den inte här. Bilden är nytagen i Falkenberg, så där 100 mil söderut! I närbild ser man att bladen ser ut som små krusbärsblad och busken hör till samma släkt, dock har den inga taggar! Den trivs även ganska skuggigt och är bäst som klippt, så här i norr kan den ersätta buxbom. Den tål också sol och både fukt och torka. och är härdig till zon 6-7. Som klippt kan man inte räkna med att den blir så mycket mer än meterhög. Många fördelar – dessutom brukar den vara billig i inköp. Billablom säljer barrotad häck till bra priser, men beställ snarast, v 17 el början av v 18. Pris ex måbär 89 kr/ m eller bukettapel 95 kr/m(3 plantor/m) barrotad höjd 30-50 cm. Finns även storlek 50-80, och många andra sorter. Finns även som buskar i kruka. 0736-372212 el info@gladigront.se. OBS! Vi skickar inte växter!

Klippt måbär

Nästa toppenbuske är bukettapel, Malus toringo var. sargentii, som tål att klippas, men görs sig bäst som fritt växande. Men man kan alltid korta in någon gren som sticker ut för mycket. Bara den makalösa vita blomningen då den är översållad med tusentals små äppelblommor ( ja, den är släkt med äppelträd) gör att den är värd att satsa på. Dessutom blir varje blomma ett bär, som ett rött miniäpple, och de sitter i knippen. De lyser mot höstens gula blad och när bladen fallit, sitter bären kvar. Om inte fåglarna upptäcker dem, eller du tar in några för höstdekorationer. Bären är inte inte giftiga, men sura. Ett annat plus är att busken klarar lerjord. Zon 5-6.

Aronia melanocarpa, svartaronia, finns i många varianter, ´Glorie´som riktigt låg och marktäckande, 0,6-0,8 m, `Hugin´, meterhög, den utan sortnamn, som blir 1,5-2m oklippt, och bästa bärsorten ´Viking´, med samma höjd. Vill man ha mycket bär (de är bland de nyttigaste) får häcken växa fritt som vilken buske som helst. Då blommar den som mest (i vitt) och bären blir många. Vill man ha en klippt häck, blir det mindre mängd av bären. Aronians knalliga höstfärg är ett extra plus och härdigheten som är till zon 6.

Aronia med en alldeles otrolig höstfärg

En klippt häck av idegran, Taxus cuspidata, blir väldigt stilig som bakgrund. Framför den strikta häcken kan man sväva ut med diverse växter och blommor då den mörkgröna häcken lugnar ner. Sorten ´Nana´ lär vara extra fin och passar för formklippning. Höjden är 0,8-1,5 m och härdigheten är zon 5. När jag tänker efter måste jag hitta ett bra ställe för en sådan häck. Vår stora tomt behöver delas i flera rum. Den som bor längre norrut kan sätta en vanlig granhäck, Picea abies. Vi har själva en sådan av små granplant från vår egen skog. Den går att hålla mycket smal om man klipper den från den är ung. Men på barrväxter ska man inte klippa av toppen förrän slutlig höjd har uppnåtts. Sidorna däremot håller man hårt. Nackdelen med barrhäckar är att de växer så långsamt, men det ger också en fördel, man behöver bara klippa en gång per sommar.

Från Enköpings parker. Idegran tål hård klippning mycket bra. Framför syns tulpanen ´Purissima´som återkommer år från år.

Till en friväxande häck kan man i princip välja vilka lövbärande buskar som helst. De behöver inte stå på rad, utan kan grupperas i böljande buskage, gärna med olika höjder. Syren, smultronschersmin, benved och smällspirea (finns i olika bladfärger) är några av de buskar som kunde passa. Kom gärna till BillaBlom och botanisera bland våra buskar och mixa ihop en fin blandning! Eller beställ barrotad häckplant, mycket prisvärt. De kommer alltså utan kruka, men finns även att köpa i små 1-liters krukor. Se info under fliken BillaBlom. Leveransen kommer i vecka 19.

Vi öppnar på allvar om några veckor men det går att komma redan nu, bara kontakta oss före besöket.

 

 

 

 

 

 

Trädgårdkurserna ger resultat

$
0
0

Inte bara mer kunskap har deltagarna fått under kurskvällarna, utan nya plantor av olika slag har det också blivit. Frösådderna har lyckats bra, speciellt Törnrosas kjortel, som många tycker är svår. Fröna kom från mina plantor i höstas och egna frön gror ofta bäst, då de är färskare. Sedan har väl deltagarna gröna fingrar också, som det verkar! Så många har nu Törnrosas kjortel på gång, så vi räknar med att kommunen ska  översvämmas av klättrande Törnrosor i sommar. Bilderna kommer från Helen som varje kurskväll kört ända från Nordingrå, så nu har jag spridit Törnrosan ända dit! Längst ner ser du en bild av den som blommande.

Törnrosas kjortel

Igår fick grundkurs 2 på sista träffen lära sig att föröka buskar med sticklingar. Med sig hem fick de vintersticklingar, kvistar från vinbär, forsythia, kornell m fl lättrotade buskar. Det har sina likheter med att rota pelargonskott. Det vi köper som färdiga buskar, träd och plantor har ju någon förökat, vilket vi kan göra själva om vi kan knepen. Men det tar förstås några år tills man har en egen buske. Något för den som har tålamod!

Fina rotade sticklingar av pelargonen ´Bornholm´

 En kurs rullar fortfarande på, det är Trädgårdsdesign, sedan är BillaBlom i full gång och så ska jag hinna med att sköta visningsträdgården i Nordingrå mellan varven. Inte så jobbigt som det låter, man får se till att ordna en lättskött trädgård, vilket även grundkursernas deltagare nu kan. Att påta i trädgården mår man bara bra av, men när det ”växer över huvudet” – i dubbel bemärkelse – kan det kännas mindre bra!

Törnrosas kjortel

Vårkänning i trädgården

$
0
0

Det är alltid så härligt att komma till sommarstugan när snön smält bort. Det blev en snabbrunda i trädgården för att notera vad som klarat vintern. Isen på dammen har börjat smälta och många lovande knoppar syns här och var. Än har jag inte hittat något dött, men det visar sig nog så småningom.

Isen släpper greppet

Pelaräppelträdet ´Arbat´ som står lite illa till i väntan på sin rätta plats, har faktiskt många blomknoppar. Just den sorten var min favorit av alla äpplen i Nordviksskolans visningsträdgård. Men den mognar sent, så det är frågan om jag ska ta och flytta fram trädet i solen. I så fall ska det göras så fort tjälen har släppt. Några sådana träd kommer till BillaBlom, så först till kvarn om du vill ha!! Det blir ett litet träd, 3 meter högt och en halvmeter brett. Mycket lättskött då det behöver ytterst lite beskärning.

Pelaräpple ´Arbat´ zon 4-5

Den kinesiska buskpionen, Paeonia Gansugruppen, tidigare kallad Rockii är riktigt härdig. Numera ska den på svenska heta purpurfläckig buskpion. Den här blommar  i vitt med den karaktäristiska fläcken i centrum. Jag har inte skyddat den alls i vinter, varken med sand runt rötterna eller granris och väv över skotten. Och ändå är det många trinda knoppar som kommer att bli tjusiga blommor. Lättskött också, tydligen. Så här brukar den blomma.
Purpurfläckig buskpion

Den svarta trädgårdsirisen, jag fick tag på ifjol har klarat sig också. Den är känslig för väta och ska ligga så här i ytan.

Den svarta irisen

Den är inte blå som den blekta etiketten och inte så ljus som nästa bild utan faktiskt nästan svart. En eftertraktad sort, som vi kommer att sälja på BillaBlom tillsammans med matchande sorter i vitt och ljuslila.

Iris germanica ´Superstition´

 

 

Beskär rosorna och föröka samtidigt på enkelt sätt

$
0
0

Snart dags att beskära rosorna. Det görs senast när de har musöron, alltså att bladen blivit så stora. Här i norr gör vi gärna det ännu tidigare så inte växtsäsongen blir onödigt kort. Men det ska inte vara stark nattfrost, då kan topparna på stjälkarna frysa och då blir man sedan tvungen att klippa bort ännu mer. Rabattrosor, som är låga, klipps hårdare än buskrosor som man oftast bara gallrar ur gamla grenar.

´Maidens Blush´ jungfruros z 6

Ett tips jag läste, men inte provat förr, var att när man beskär kan man använda klippet som sticklingar och göra nya rotäkta rosor. Tipset  läste jag i rosexperten Lars-Åke Gustavssons rosbok. Alltså används de kvistar som klipps bort på våren. Jag skulle tro det är en fördel om de inte hunnit grönska särskilt mycket. Klipp strax över ett öga (de små knoppar som sitter på stjälken och sedan slår ut som blad) och gör dem 12-15 cm långa, ta bort taggarna och tryck ner sticklingarna i jorden bredvid moderplantan. Bara två ”ögon”ska sticka upp ovan jord. Ovanpå kan man sätta en glasburk som skydd, men med några små stenar under burken så det blir luftväxling. Många rossorter går att föröka så här säger Lars-Åke – inte alla underförstått, men det är ju gratis att prova! Jag kommer att plantera mina sticklingar i trädgårdslandet, men då behöver jorden förbättras med torv och grus, så den blir porös.

På BillaBlom kommer du att hitta många härdiga rosor i år. Redan har vi barrotade hemma till mycket bra pris, bland annat den lättskötta jungfrurosen du ser på bilden. Under fliken BillaBlom finns priser och info.

Några favoriter: Honungsrosen, Louise Bugnet och Marguerite Hilling klara för stickning

 

Varför häcken ska beskäras på våren

$
0
0

Ett år gammal häck av björkspirea ‘Tor’

Igår föll det snöflingor och tjälen är kvar i jorden. Men buskarna börjar få små gröna skott. Då är det hög tid för en viss beskärning. Vi satte dessa björkspirea ‘Tor’ ifjol som barrotade, alltså utan jord.  Året efter är det dags för beskärning så bara 15 cm lämnas kvar. Här gäller att vara hård, då kommer det många nya grenar och häcken blir tät och fin. ‘Tor’ är en väldigt bra häckbuske som blir ca 1 m hög, växer fort, är härdig och blommar länge. Vad mer kan man önska?

Häckplant björkspirea ´Tor´E-planta 2 månader efter plantering

Vitsen med att beskära innan bladen slår ut är att all energi som lagrats i rötterna vill komma ut med vårvärmen och har man kapat in alla grenar stoppas växtsaften upp och tar nya vägar genom att bilda fler grenar. Så fungerar det också vid trädbeskärning. Det betyder att när man vill ha tätare och mer grenar beskär man före bladutspring, det gäller även vid total nedskärning, föryngring av gammal häck. Om man gör det på sommaren medan bladen är gröna stimuleras inte bildning av nya grenar. Vill man däremot ha en jämn fin form på häcken med formklippning görs det sommartid, för lövbärande buskar två gånger. Då klipper man bara bort förra årets tillväxt.

Viewing all 307 articles
Browse latest View live