Quantcast
Channel: Träd och buskar – GladiGrönt
Viewing all 307 articles
Browse latest View live

Hur ska växterna kunna klara vintern? Del 4

$
0
0

Mycket av det som påverkar hur växterna ska klara vintern kan vi bara åtgärda sommartid. Så då får vi tänka framåt några månader! Till exempel är planteringen superviktig. Många gånger köper man med sig ett antal säckar plantjord från handelsträdgården och känner sig duktig när man kostat på köpejord. Men den torvmull som säckarna oftast innehåller, håller fukten för bra på hösten, då växterna behöver stå torrt för att avmogna och förvedas. Om det kan du läsa mer HÄR i del 1. Bättre då att förbättra sin befintliga jord med komposterad kogödsel (köpt på säck eller från bonden) eller annan stallgödsel. Bra också med inblandning av barkmull och egen kompost – det är mumma för markens organismer!

Ghislaine de Féligonde 1916 Moschata

Ghislaine de Féligonde 1916 Moschata

 

Ju kallare klimat och ju känsligare växter, desto mer väldränerat bör de stå. Ett enkelt sätt att kolla dräneringen är att när du grävt gropen häller du i 10 l vatten och kollar att det rinner bort på en timme. Då är det okej. I somras besökte jag en rosenträdgård i zon 5 för att fota för en artikel. Där kan man se den underbara rosen på bilden ovan. I trädgården trivs hundratals olika rosor, och massor av sådana som inte brukar klara sig i våra trakter. Orsaken till det lyckade resultatet är den perfekta dräneringen, ja, och gröna fingrar förstås! Det kan knappast ens bli tjäle där, då en stor del av tomten är uppfylld av sprängsten och ovanpå det ett tunt lager matjord. Tomtens nederdel ligger 1,5 m ovanför gatan och avslutas med en stödmur. Här blir sannerligen inget vatten stående! HÄR och HÄR kan du läsa mer om att skydda rosorna på vintern.

Upphöjd plantering

Upphöjd plantering

Att göra en upphöjd plantering är ett enkelt sätt att ordna bra dränering för den som inte bor på ett stenröse. Det ger även andra fördelar som jag ska ta upp en annan gång. Här har jag grävt upp grästorven och lagt den upp och ner i en cirkel längst ut på den rundel jag vill ha. 1,5-2 m kan vara bra för ett träd. För att få upp höjden har jag skaffat riktig matjord – markjord som är förbättrad med något av det jag nämnde tidigare. 2 dm ovan marknivån är bra. Trädet planteras förstås med jordklumpens överdel i höjd som den upphöjda planteringsytan. Ännu bättre är att göra en större upphöjd planteringsyta, där det ryms både perenner, buskar och träd. Med det här sättet behöver man inte heller gräva så djupt, 3 dm räcker. Är underlaget i botten kompakt är det bra att luckra genom att sticka ner en grep och rucka. Både i botten och på sidorna. En kund på BillaBlom hade hittat på webben att man skulle gräva 80 cm djupt. som tur var hade hon inte hunnit ända ner till botten innan jag avrådde.   Om man har lerjord och gräver en djup grop, blir det en perfekt pool när regnet rinner dit, bara det att få trädgårdsväxter gillar att bada!

HÄR kan du läsa mer om hur du planterar ett äppelträd.

Fler avsnitt kommer med mera tips.


Rosendrömmar i aprikos

$
0
0

Jag drömmer om många nya rosor. Platsen är utsedd men det behövs mycket grävning. Den här gången ska planteringen göras så bra som möjligt med rätt dränering och odling i sand så jag slipper rensa ogräs. Och vi ska slippa gräva för hand har jag också tänkt.

´Della Balfour´ 1994 England Harkness

´Della Balfour´ 1994 förädlare Harkness, England

Jag berättade sist om en fantastisk rosenträdgård här i trakterna. Där finns också denna engelska buskros från 1994, ´Della Balfour´. Den doftar citron och får stora blommor. Den går också att ha som klätterros, men knappast ändå hos mig, då den uppges klara  USDA zon 5b, amerikansk zonbeteckning som motsvarar -28 grader som lägst. Men vintrarna blir ju varmare och i år har vi som mest haft -28 grader! Förr kunde vi ha 35 grader kallt men den tiden är nog förbi. Men att översätta zoner från USA kan vara vanskligt då den lägsta temperaturen inte är allt. Där är det mycket varmare och längre somrar så att växterna hinner samla mer energi inför vintern. Ack, ja, denna kalla nord! Men om jag planterar i sand får rosen i alla fall det extra varmt om rötterna. Jag drömmer vidare…och i vår kommer fyra danska rosor som jag ska provodla. De ska klara zon 4-5. När jag fått mer info kommer en presentation av dem också.

Bekämpa mjöldagg mitt i vintern!

$
0
0

Mina fina stamrosor (läs: var fina) har jag haft svalt i tvättstugan hela vintern under lysrörsljus. De har grönskat och mått bra, men man får vattna försiktigt när det är svalt. Och så var jag för försiktig så de stod för torrt. De vissnade inte, utan mjöldaggen slog till. I trädgården kommer den också ofta vid torka. I förrgår var jag på en STA-träff med trädgårdsfolk och fick ett nytt recept för att bekämpa mjöldagg, så det får du här längst ner i inlägget. Du som inte har rosor inne får säkert användning för receptet till sommarn. Mjöldaggen sprider sig mer och mer, även i Norrland. Mjöldaggen syns som en vit beläggning på bladen, nästan som mjöl och till slut missformas bladen och krullar ihop sig.

Mjöldagg på rosor

Den ena rosen har faktiskt skjutit en knopp medan kvistarna börjar torka in på den andra. Beläggningen på bladen gör att det växer sämre då ljuset inte kan ta sig fram till bladet i så hög utsträckning som det behövs. Besvärligt speciellt på vintern då ett lysrör ändå inte kan ersätta sommarsolen. Men har jag klarat rosorna och andra övervintrare tills nu är det fy skam om det inte ska gå några månader till!

Rosenknopp mitt i vintern

En i STA-gruppen berättade att hon varje sommar gör en så här stor sats och sprutar mot all möjlig ohyra och elände. Så då går det åt på en sommar.

Recept mot mjöldagg

10 l vatten
5 dl såpa
1 flaska Atamon (konserveringsmedel för sylt och saft)
1 påse bikarbonat
2-3 dl T-röd eller T-gul eller lysfotogen

Blanda allt och spruta på bladen. Börja redan när angreppet är litet och fortsätt regelbundet.

Och HÄR finns mina tidigare recept mot mjöldagg och löss. Tipsa gärna om du också har någon bra huskur!

Utsikt från Norrbacksjö

$
0
0

Jag ryckte in som barnvakt idag och vad tittar jag på när jag står på farstubron och gungar barnvagnen? Trädgården förstås. En lättskött skogstomt i söderläge med en liten sjö nedanför. Inte alla som får bo så fint.

image

Tallarna kan ge en liten lektion i beskärning. För sent att åtgärda här men bra att veta en annan gång. Lägg märke till den vänstra tallen med dubbelstam. Den har säkert fått skadat toppskott och då svarar den med två nya skott. Då ska man kvickt klippa bort det för när trädet blir gammalt kan det klyvas exempelvis i en storm. I den trånga grenklykan mellan de två topparna blir inväxning av barken och som en brottmarkering. Lätt att åtgärda om man är ute i tid men omöjligt nu. Förr lämnade man en stump när man tog bort grenar på barrträd, men numera vet man att hela grenen ska bort precis som på lövträd. Bara då kan barken valla över så att beskärningssåret läks. Inga rockhängare i träden tack!

 

Mitt bästa trädgårdstips handlar om ogräs

$
0
0

Blommig fredags tema denna vecka nappar jag på. Min blogg bygger mycket på tips av olika slag, men i dag tipsar jag bara om ett, fast det kan innehålla väldigt mycket. Min stora trädgård hinner jag med tack vare min princip – Odla på naturens villkor. Vill man inte göra det får man jobba, och det mycket. Nu tänker jag på ogräset. Jag rensar inte mycket ogräs, för jag har inte mycket – utom på vissa ställen där jag slarvat från början. Jag tänker på att naturen strävar efter att täcka all öppen jord med något grönt som vi kallar ogräs. I öppen jord bryts näringen ner fort och avdunstningen ökar. Två sätt har jag att göra naturen till viljes. 1. Att fylla jorden med växter – sådana jag vill ha. Då väljer jag marktäckande växter som undervegetation, till exempel Waldsteinia, ibland kallad gullgröna – den trivs överallt, också bland barrväxter. Den är en gammal känd växt men inte sämre för det. Fina blanka smultronliknande blad och den sprider sig lagom fort. Glada gula blommor på våren, sedan tonar den ner och gör bara sitt jobb med att fylla upp.

Waldstenia bra marktäckare

Flocknävan, Geranium macrorrhizum, som trivs överallt, i skugga, torka och sol är en annan klassisk marktäckare. Och den är lätt att föröka, så man behöver inte köpa många. HÄR kan du se hur man förökar den. Dessa små tåliga marktäckare är inte att förakta, de behövs också för att lyfta fram de flotta växterna, alla ska inte glänsa och vara solist. Tänk till exempel om man tog bort all gräsmatta och fyllde med växter överallt. Vad tröttande att se på. Och tänk en sångsolist som inte tar paus, det går ju inte rent praktiskt, inte heller för en violinist, som tar nytt stråkdrag med jämna mellanrum. De oansenliga marktäckarna får vara lugna pauser i trädgårdens musik.

Tålig marktäckare sol skugga torka

Flocknävan ´Spessart´ som underplantering till äppelträdet

I skugga trivs också hasselört, Asarum europaeum, med njurformade högblanka blad som sprider sig bra när den kommit igång. Med blänket i bladen lyser den upp i skuggan. Den kan sprida sig rejält men bättre att ha den än ogräs tycker jag.

Hasselörtens blanka mörkgröna blad trivs i skuggan

Hasselörtens blanka mörkgröna blad trivs i skuggan

2. Min andra metod är marktäckning, i första hand med gräsklipp. Det hindrar ogräsfrön att gro och ger samtidigt näring. Gillar man bättre utseendet av öppen jord kan man varje vår täcka den med ett tunt lager köpt barkmull – den finns även näringsberikad, annars förbrukar den kväve vid nedbrytningen liknande som täckbark som jag inte tycker passar i rabatter, möjligen runt barrväxter och blåbärsbuskar. För att dölja gräsklippet skulle man också kunna lägga på ett lager barkmull. Marktäckning med geotextil, mypexväv och liknande syntetiskt är mitt allra sista alternativ. Naturens metoder är ändå bäst i längden.

HÄR hos Blommig fredag finns massor av bra inlägg om trädgårdstips denna vecka . Passa på!

 

Fina mossiga krukor i vinterförvaringen

$
0
0

I garaget i Salsåker håller vi 10 plusgrader på vintern. Några krukor fick flytta in i höstas och har fått lite vatten först efter jul. De ettåriga blommorna tror jag har torkat bort men gräsen verkar fina och även några perenner, så till våren är de bara att plocka fram.De stora lerkrukorna har fått den där fina patinan man kan köpa krukor med, bara av att de stod ute i somras. Under vintern har det gröna spridit sig så inte behöver jag köpa med fuskpatina.

Naturlig patina på lerkrukor

På Formexmässan fanns det många fuskgröna krukor i en monter, mysigt och naturligt ser det ändå ut.

Lerkrukor med patina på Formex

I källaren står också brokbladig asklönn, Acer negundo ´Flamingo´, som jag inte kunde motstå när vi var ner till sonen i Halmstad för två sedan. Busken trycktes in i bagaget tillsammans med massor av andra växter, 5 stora kartonger krukor och en hoper med varor från Ullared. Busken vågar jag inte plantera ut utan odlar den i kruka än så länge, skulle tro att den behöver åtminstone zon 3. Den passar då inte in i kategorin ”Odla i kallt klimat”, däremot tipset att odla känsliga växter i kruka några år, tills de blivit större. Då är de tåligare. Jag hittar inte min bild på busken, men på namnet kanske du gissar att bladen är rosa, ja, och gröna och vita. Ganska små och flikiga blad, inte alls lika vår vilda skogslönn.

Ny läcker ros från kvinnlig rosförädlare i Danmark

$
0
0

Rosa Eskelund är världens enda kvinnliga rosförädlare, hon har arbetat med det sedan 2004. Det tar 8-10 år att få fram en ny ros. Av en tillfällighet kom jag i kontakt med Rosa (passande namn!) och i vår ska hon skicka upp sin bästa ros från Plant´n´relax-serien ´I am grateful´ och tre bra sorter till som hon valt ut som ska provodlas i Salsåker. Just den här rosen förstörs inte av regn, den är frisk och bra som snittblomma och blommar långt in på hösten. Den kan odlas på egen rot, vilket är en fördel här i norr och varje enskild blomma håller länge. En riktig Long-life! Och vilken pudding sedan, som en dansös med mångdubbla rosa kjolar!

Rosa-Eskelund-I-am-grateful

Rosa Eskelund- världens enda kvinnliga rosförädlare

Rosen fick Guldmedalj 2015 i en internationell tävling i Baden-Baden. Experter från hela världen har följt rosen under två år så den heter duga! De övriga tre sorterna ska jag också presentera framöver. Vi vintertrötta behöver lite ögongodis!

i-am-grateful-6

Superrosen från Roses Forever plantskola

Rosen har testats i norra Danmark, undrar vilken zon det är där, men Rosa säger att rosen klarar sig i zon 4-5. Den är en floribunda och de är ofta härdiga till zon 4. Men du ska veta att jag kommer att pjoska för den, jag vill ju inte berätta att jag har lyckas ta död på den. Jag hoppas det fortsätter med lika varma vintrar som vi haft, förutom i år, och så ska den få växa superdränerat.

Guldmedaljvinnaren 2015 Plant´n´relax ´I am grateful´

HÄR  kan du läsa mer om Rosas plantskola Roses Forever. Bilder från Roses Forever.

 

Lättskötta gammaldags rosor för hela slanten!

$
0
0

Gammaldags rosor blommar bara en gång per sommar, så därför väljer många andra rossorter, som är mer svårskötta – speciellt här i norr kan en del vara svåra att klara. Jag pratade med en kvinna som har lyckats med flera 100-tals olika rosor i zon 5. Hon sa något klokt: – ”Engångsblommande rosor går väl lika bra att som andra engångsblommande växter. Inte väljer vi väl bort syrener och pioner för att de blommar bara en gång!” Nä, just det, så de gammaldags rosorna har också sin plats, och när de väl blommar så gör de det med besked! Trots att nu denna kvinna lyckas med Austinrosor och allt möjligt, älskar hon Alba-rosor högt.

Maiden´s Blush gammaldags ros

´Maiden´s Blush´ gammaldags ros

Hos mig har Alba-rosen ´Maiden´s Blush´ utvecklats till en yvig buske från den lilla stickling jag stack ner på plats. Den är nu rotäkta och skjuter skott åt alla håll och kanter. Den blommar bra trots ett ganska skuggigt läge och just därför blommar den rätt länge. Då den är superhärdig orkar den också växa sig stor. Den kan till och med bindas upp som klätterros. Och doften på gammaldags rosor är ju helt perfekt.

Maiden´s Blush gammaldags ros

´Maiden´s Blush´ zon 6

Alla rosor som har tillkommit före 1867 räknas som gammaldags, men det finns många som tyvärr inte är så lätta att få tag på, exempelvis rosor framädlade av en man vid namn Geschwind. Vi ska försöka direktimportera sådana och andra ovanliga sorter till BillaBlom i år. Även en del nyförädlade sorter finns nu, som är härdiga. Rosa ´Mundi´, polkagrisrosen, är riktigt gammal och härdig till zon 6. Den är en Gallicaros som tål skugga och doftar förstås. Blir en medelstor buskros.

Rosa ´Mundi´ gammaldags ros

Rosa ´Mundi´ gammaldags ros

Duchesse de MonteBello gammaldags ros

´Duchesse de MonteBello´ gammaldags  Gallicaros      bild: Flora Linnea

´Duchesse de MonteBello´ är precis så romantisk som namnet lovar. En blekrosa doftande pudding! En Gallicaros som ska dofta citronsockerkaka! Härdig till zon 5. Nej, varför skulle man välja bort de gammaldags. Istället ska man ha riktigt många och se till att vara ledig när de blommar. Lägga sig där, blunda och bara känna doften. Ja, och ha så många att det går att ta in fång till buketter! Inte alls omöjligt med sådana här lättskötta skönheter, som behöver bara lite gödsel och beskärning och får få sjukdomar.

Den här gången har jag inte beskrivit de kanadensiska rosorna, men de är alltid ett bra val för oss i norr, och de blommar hela sommaren, så de kompletterar de gammaldags bra. Skriv kanadensisk som sökord i rutan uppe till höger kommer mina inlägg om dem fram.


Beskär en trädruin

$
0
0

Den här veckan tillbringar jag på en intressant beskärningskurs i Sörmland. Mycket nytt att lära varje dag och oerhört kunniga lärare. Idag gav vi oss på gamla sjuka träd. Det värsta trädet syns på bilden. Ruttet i stammen men några friska skott som behölls. En trädruin skulle det bli, ett uttryck jag aldrig hört förr.Beskär gamla träd

Här gällde inte att såga snygga snitt, utan det skulle se ut som att trädet gått av själv. Arborister brukar till och med göra så kallat fraktursnitt. Alltså många mindre snitt så att grenen bryts av naturligt. Och ruttna stumpar hör till! Ett träd för mångfalden där fåglar och smådjur kan bo. TrädruinAvvecklingsbeskärning kan man också kalla det. Istället för att ta bort rubbet med motorsågen reducerar man trädet och de träd som står omkring kan successivt överta utrymmet. En bra idé men inte passar trädet in var som helst! Imorgon ska vi hålla oss till unga friska träd. Får se vad jag kan berätta då!

 

Såga ner en tung gren – rätt och fel

$
0
0

Medelålders träd beskar vi idag på Grönt Kort-kursen. Jag börjar vänja mig vid att arbeta från stege, inte så viktigt i hemtrakterna men här är träden mycket högre. Här kommer några av dagens tips: När man tar ner en tyngre gren är det lätt hänt att precis innan man sågat igenom faller grenen av tyngden och drar med sig den flik av barken som man inte hunnit igenom. Det blir ett fult sår som blir inkörsport för sjukdomar. På bilden gjorde jag så med flit för att visa. Den delen skar jag senare bort.

Ta bort tung gren

Istället ska man såga ett snitt underifrån på den gren som ska bort och därefter såga av grenen ovanför det första snittet. När grenen faller lossnar barken vid det nedre snittet istället för att dras med långt ner.  Det här gjorde jag en bit ut på grenen som ska bort, så det blev en stump kvar som sedan var lätt att såga bort. Efter att bilden var tagen sågade jag igenom det övre snittet tills grenen bröts av tyngden. Titta noga på bilden så ser du övre och undre snittet.
Beskära fruktträd

Så här ser det ut när grenen fallit utan att fläka av bark ( bilden från annan kapning). Den bröts istället vid nedre snittet och sedan skar jag bort stumpen precis vid en förgrening. Märk väl att tjocka grenar undviker man att ta bort, ta helst inte grövre diameter än 5 cm.

Beskärning träd

Slutresultatet, mer går inte ta att ta denna tid på året, ja inte senare i år heller, då skjuter trädet nödskott sk vattenskott som är av sämre slaget. Däremot går det bra nästa år men då blir det nya kursdeltagare som gör jobbet.

Färdigbeskuret äppelträd

 

 

Roses Forever

$
0
0

´Inner Wheel Forever´ heter denna läckra ros från den danska rosförädlaren Rosa Eskelund. Helt ny på marknaden och den och tre andra utvalda rosor ska ha skickats i veckan från Danmark för provodling hos mig. Jag väntar med spänning…Vinnarrosen 2015 ‘I am grateful’ har jag presenterat tidigare HÄR. Enligt Rosa ska rosorna gå att beställa via svensk plantskola som tar hem rosorna, eller kanske på nätet.

'Inner Wheel Forever'

‘Inner Wheel Forever’ bild: roses-forever.dk

Denna underbara pudding är en floribunda precis som vinnarrosen och har blivit utvald bland mer än 1000 rosor som har testodlats i Danmark. Rosa säger att den klarar zon 4-5, vilket jag får försöka bevisa då! Många rosor får svampsjukdomar på bladen, mest vanligt söderut, men denna ska vara frisk. Del av licensavgiften från rosens försäljning går till den världsvida kvinnoorganisationen Inner Wheel som förmedlar hjälp vid såväl naturkatastrofer som i krigsdrabbade zoner. Organisationen är ny för mig, men finns i hela Sverige. HÄR kan du läsa om den.

Det här får bli mitt inslag i Blommig fredag, där veckans tema är Då och nu. Det har jag översatt till Forever! Inget slår väl rosor och om dessa rosor står sig får mina provodlingar utvisa.

 

 

Odla persikor

$
0
0

Det verkar vara enkelt att odla persikor, åtminstone om man har ett växthus. Jag har visat bilder från min dotters träd många gånger, men det tål att påminnas om det goda som väntar till hösten igen.

Persika 'Frost'

Persika ‘Frost’

Det är sorten ‘Frostsom är mycket mer härdig än det står i böckerna. Här har trädet stått bra många år i zon 5 och en FB-vän i Hudiksvall har ett träd som trivs till och med i lerjord. Flera har redan beställt persikoträd hos BillaBlom och i redan i dagarna lägger vi beställning hos grossisten för att få bästa pris. Passa på och beställ direkt om du vill ha. Andra träd som är populära är silverpäron och den tåliga purpurapeln ‘Rubin’ med mörkrosa överdådig blomning. Till och med blåregn Wisteria ‘ Blue Moon’ ska klara sig i zon 4-5. Då den har efterfrågats tar vi hem några sådana också. Och den som vill ha rosablommande kan välja Prunus sargentii, bergkörsbär, som enligt vår tidigare stadsträdgårdsmästare är riktig tålig. Inne i Örnsköldsviks stad finns den i mängder, och klarar vintrarna utan problem.

Öppnar med spänning paketet!

$
0
0

Provodlingsrosorna från Danmark har äntligen kommit! De ser ut att leva trots att Posten missat att avisera så det är 1,5 vecka sedan de skickades! Så när den så kallade påminnelsen kom idag, åkte jag och hämtade dem på studs. Nu står de i en hink med vatten och så hoppas jag att det ska lyckas. Som jag berättat tidigare fick jag kontakt med rosförädlaren Rosa Eskelund i Danmark som drivit fram flera prisbelönta rosor. Jag hade hittat information om hennes rosor på webben och skulle fråga om härdigheten och om lov att låna bilderna. Det resulterade i att hon skickade högupplösta bilder och nu samma rosor  ”in real” för provodling! HÄR kan du se hennes tjusiga ros som ifjol blev vald till Årets Ros internationellt. Förutom den har jag fått ´Inner Wheel Forever´som du kan se HÄR. Tre till rosor har kommit så dem ska jag presentera idag och framöver, med bilder från förädlaren. Längre fram i sommar hoppas jag på egen blomning!

I Need you Plant'n'relax-serien Bild: Roses forever

´I Need you´ Plant’n’relax-serien Bild: Roses Forever

´I need You´ Plant´n´relax´ blir först ut. Den är marktäckande, 40-60 cm hög, med en lätt doft. Blommar hela sommaren och långt in på hösten. Uttrycket Plant´n´relax visar att rosen är lättskött och frisk.

´I Need You´ Plant'n'relax-serien

´I Need You´ Plant’n’relax-serien Bild: Roses Forever

Härdigheten vet jag inte om den är testad här, men den danska plantskolan rosorna är skickade ifrån, anger zon 1-3?. Jag gissar att ingen provat odla dem här, därav frågetecknet. Så nu blir det spännande, eller rättare sagt nästa vår, att se vad som klarat vintern. Men det gäller att de får det bra i sommar, med sol, vatten och näring. Som plantskolemästare Blomqvist i Finland, expert på odling i norr, uttryckte sig: ”En nödlidande ros har svårare att klara vintern.”

Räddningsförsök av uttorkade rosrötter

$
0
0

De rosor som legat hos posten i 1,5 vecka försöker jag rädda. De var alltså barrotade, utan jord!, men grenarna hade inte torkat ihop. Om bladknopparna orka slå ut får framtiden visa. Först fick rötterna stå i vatten ett dygn före plantering i kruka. Någonstans läste jag att man till och med kan lägga hela plantorna i vatten i 1-2 dygn.

Rädda rosor med torra rötter

Något som  är bra, det är att knyta en tunn vit påse över grenarna. De får lagom med ljus och torkar inte ut ytterligare. Jag kommer att duscha in i påsen emellanåt också. Helt enkelt hindra avdunstning tills rötterna är utvecklade och själva kan suga vatten. Att sätta på en påse så här är också bra i trädgården för en växt som inte är rotad tillräckligt. Så länge den inte dunstar vatten, transpirerar, kan de klara sig. Till exempel om man måste flytta en buske sedan bladen slagit ut. Hoppas nu att mina drömrosor klarar sig. Posten har fått en reprimand men det gör inte mina provodlingsrosor bättre. Fem olika sorter har jag fått att provodla ifrån Danmark. HÄR och HÄR och HÄR är de tre första presenterade och på bilden nedan är den fjärde. Och den femte visar jag om några dagar.

Our last summer Plant´n´relax ros

´Our last summer´ Plant´n´relax-serien Bild: Roses Forever

Dagens ros är också från den lättskötta Plant´n´Relax-serien och blommar på årsskotten hela sommaren. Då gör det inte så mycket om den skulle frysa ner lite. Dessutom ska den gå att odla som rotäkta och då har den större chans att klara vintern. Den är en klätterros med stora 12 cm fyllda doftande blommor. Rena drömmen alltså, för en norrlänning! Och för alla andra dessutom! I roskatalogen står den på zon 4. Den har fått guldmedalj både i Holland och Italien och kom ut till försäljning ifjol, men sålde fort slut. I år ska den finnas igen. Fråga på din trädgårdsbutik om de kan ta hem den! Namnet är bekant – ja, det kommer från en ABBA-låt!

Får det vara lite sommarinspiration i ruskiga april

$
0
0

En härligt somrig bild från en fantastisk trädgård. Se ljuset på de ljusgröna bladen och pastellfärgerna – det är sommarkänsla! Och de fluffiga blommorna får en att tänka på en sommaräng! Och alla knoppar…Jag har just skickat in en artikel från denna norrländska trädgård, den andra faktiskt. Materialet hade nog räckt till en till. Bra att fler får se in i denna trädgård via artiklarna och jag vet att det blir några gruppbesök där också i sommar. Vill du läsa om trädgården, skaffa Trädgård Norr som utkommer 29 maj.

Rosa glauca, Lilium martagon, Thalictrum aquilegifolium

Under daggrosen, Rosa glauca, växer självsådda krolliljor, Lilium martagon och den fluffiga aklejrutan, Thalictrum aquilegifolium.

 


Beställ persikoträd 645 kr, mm hos BillaBlom, men snabba ryck!

$
0
0

Om du beställer nu tar vi hem fler persikoträd ´Frost´ för 645 kr, som klarar sig här och ger massor av frukt, hundratals i höstas hos min dotter här i samma by. Många som sett trädet har redan beställt. Söker du efter något annat – hör av dig så ger vi prisuppgift före beställlning. HÄR kan du läsa om trädet.

Persika Frost, klarar sig i zon 5!

Persika Frost, klarar sig i zon 5!

Ni som brukar följa bloggen – hoppas ni inte blir less på det här trädet jag visat så ofta! Men stå ut så kommer nya inlägg med andra tips! Och nu blir jag så sugen…jag måste gå och leta reda på persikomarmeladen!

Så beskär du spirea för fin blomning

$
0
0

Ja, jag vet att vi här i norr är lite efter, men nu har det blivit hög tid att beskära spireorna. Inte alla, men en del ska klippas på våren. Brudspirean som blommar med långa hängande klasar på försommaren ska inte klippas nu. Samma gäller forsythia och syren. Man utgår helt enkelt från blomningstiden. En man undrade varför hans brudspireor blommade så dåligt, men när jag frågade så kom det fram att han brukade snygga till dem med häcksaxen varje vår. Man kan formklippa försommarblommande spireor till klot liksom buxbom, om man så vill, men då blir det bara en grön buske. De buskar som blommar tidigt har redan satt knopp så de kan bara klippas efter blomning – om de behöver klippas. Beskärningen ska ju ha ett syfte – inte bara för att…På tal om beskärning – snart kommer en tävling om en riktigt fin sekatör!

Spirea japonica ´Candlelight´

Spirea japonica ´Candlelight´

De sommarblommande dvärgpraktspireorna, Spiraea japonica, bör klippas ner nu för att bli täta och blomrika. Spara 15-20 cm. De finns i många sorter, min ´Candlelight´är jag speciellt förtjust i, med de fina ljusgröna bladen.

Vårbeskuren björkspirea ´Umeå´

Vårbeskuren björkspirea ´Umeå´

Även björkspireorna, Spiraea betulifolia ´Tor E´ och ´Umeå´ ska klippas för att bli fina. Väldigt tåliga buskar som växer fort. Så här fina blev de som min dotter satte som häckplant ifjol. Då vid vårplanteringen klipper man inte ner dem utan väntar till våren efter.

Häckplant björkspirea ´Tor´E-planta 2 månader efter plantering

Häckplant björkspirea ´Tor´E-planta 2 månader efter plantering.

 

Snart kommer en rosa chock!

$
0
0

När jag arbetade med design på Själevads Kyrkogård, ritade jag inrätt många bergkörsbär. Jag åker ofta förbi där och kastar ett öga mot ”mina” träd. Efter några år har de nu vuxit till sig så att nu ska det bli en härlig blomning. Kanske den redan är igång. Jag måste ta kameran nästa gång jag åker förbi. Ett träd var defekt vid leveransen och ingen annan än jag ville ha det. På stammen är det ett sår , men jag tror trädet klarar sig länge, och se, lite har det redan börjat slå ut! Och nog är det bra härligt med utsikt över blått hav och grönskande björkar. Vintern är som bortblåst!

Bergkörsbär snart i blom

Bergkörsbär, Prunus sargentii, har vi många av inne i stan, Örnsköldsvik. Vår fd stadsträdgårdsmästare Elisabeth sa att träden är väldigt tåliga så vi kan använda dem här i zon 5. Och med klimatförändringen har säkert många platser här i Örnsköldsvik zon 4. Trädet blev efterfrågat ifjol på BillaBlom så nu finns några stora, fina exemplar. Först till kvarn!

Äppelträd med många sorter, vilken härlig lyx!

$
0
0

Familjeträd kallas sådana som har flera sorter inympade. De finns färdiga att köpa, ex hos BillaBlom, vi har fyra sorters, och fem sorters, superhärdiga träd, en del klarar sig ända till zon 7. Trädet på bilden är mitt eget som jag nu har 11 inympade sorter på, och fler ska det bli. Precis som med godispåsen är det kuligare med en blandning av flera sorter. Man får lust att smaka fler och fler.

Gyllenkroks Astrakan och Lobo

Gyllenkroks Astrakan, Lobo och Melba

En del säger att det är svårt att beskära ett familjeäppelträd, men jag skulle säga att all beskärning är en svår konst som man inte lär sig ”över en kafferast” eller genom att googla på webben. Efter ha gått trädgårdsutbildning genomför jag under året en högre beskärningsutbildning, och jag måste säga att jag fortfarande har frågor. Den som köper ett familjeäppelträd gör klokt i att anlita någon med adekvat utbildning de första viktigaste åren, och vill man inte det kan trädet växa fritt, det kan dock bli veka grenar som böjs ner av frukten och trädet blir inte så långlivat som man kan önska.

Melba, Säfstaholm, Gyllenkroks Astrakan

Fr v Melba, ? Säfstaholm, Gyllenkroks Astrakan

Ett familjeäppelträd är ett år äldre än andra träd så det ger frukt bara efter något år, då kan du börja provsmakningen. Som en påse lösgodis men nyttigare! Melba vann provsmakningen hos oss!

 

Tillfälle att skaffa rosor, men inte vilka som helst!

$
0
0

Fina, härdiga rosor har vi fått hem till BillaBlom. (Vi skickar inte växter så detta gäller för folk i Öviks närhet!) De barrotade gammaldags som kommer att dofta ljuvligt finns till priset 99 kr/129 kr. Först ut presenterar vi ‘Henri Martin’, zon 5. Den tål lite skugga och är inte så krävande, härligt mörkt karminröd, med blomning i flera veckor i juli. Höjd max 2,5 m, men här i norr får vi räkna med lägre.

´Henri Martin´

´Henri Martin´

En annan mörk doftande ros är ‘Hippolyte’, z 5, som är purpurviolett och har få taggar. När jag såg den i en rosenträdgård här i trakterna, kom den genast på önskelistan! Höjd 1,2 m.

´Hippolyte´

´Hippolyte´

I samma trädgård såg jag också ‘Camelot’, zon 4-5, nominerad till Årets Ros 2016. Den kan bli 3 m hög i gynnsamt klimat, och blommar hela sommaren. Ovanliga rosa blommor med mörkare skiftningar. Och doftar gör den. En ”måste-ha ros”! Den finns som mindre plantor som bara kostar 99 kr. Bild HÄR.

´Duchesse de Montebello´

´Duchesse de Montebello´

En riktig fluffig ljusrosa dröm är den gamla rosen ‘Duchesse de Montebello’, zon 5. Hos mig har den klarat vintern bra. Att den är skuggtålig gör inte saken sämre!

Av de kanadensiska, rotäkta har vi kvar de flesta sorterna, se under BillaBlom-fliken. ´Hope for Humanity´ är slut för tillfället men finns som inkrukad och säljs så fort den rotat sig, även några enstaka av honungsrosen och ´Marguerite Hilling´kommer att finnas krukade. Alla som inte blir sålda som barrotade inom några veckor krukar vi in och säljer längre fram, så det finns flera chanser att få tag på dessa läckra rosor!

´Hope for Humanity´

´Hope for Humanity´

Viewing all 307 articles
Browse latest View live