Quantcast
Channel: Träd och buskar – GladiGrönt
Viewing all 307 articles
Browse latest View live

Skydda träden mot sork. 4 tips!

$
0
0

Innan snön kommer är det viktigt att sätta gnagskydd på träden. Jag har hört att det är sorkår söderut, men inte märkt något än här i trakterna. Men man vet aldrig vilket år de slår till. Äldre träd med grov bark brukar sorken inte ge sig på men jag är rädd om mitt stora äppelträd med 22 inympade sorter och även det stora päronträdet, så jag fortsätter att skydda även dem. Till så grova stammar tar jag takpapp eller liknande. Annars gillar jag de svarta nätskydden av plast som är lätta att sätta på. Som ett långt rör öppet på ena långsidan. Mjukare också än de vanliga spiralerna man ska snurra fast. De är hårda och bryts lätt av efter några års användning. För att täta riktigt drar jag runt gnagskyddet med en bindetråd och lägger lite grov sand allra längst ner mot marken så det sluter riktigt tätt.

Lite grov sand tätar runt gangskyddet så inte sorken kommer åt.

Ett annat tips är att trampa ihop snön runt träden då och då under vintern, så att sorkarna inte kan kila runt under snötäcket. Och att hålla undan högt gräs i närheten av träden. Redan nu förstås. Sorken trivs bäst på sådana ställen. Helst hålla undan längre än så. Lättare sagt än gjort att hålla bort sork om man har stora ytor som vi och bor nära ängsmark och skog och igenvuxna diken. Då är det ändå tryggt med gnagskydd. Så jag har satt på nästan alla mina träd. Rätt många skulle jag säga…ca 20 st på tomtens övre del, 14 på mellandelen och kring 20 till på nedre delen. Kommer just på att jag glömt persikoträdet och aprikosträdet i växthuset, för tänk om en sork skulle ta sig in där! Ut och fixa!

Inte vill jag att sorken ska knapra i sig barken på mitt fina persikoträd Frost´, så jag måste på med gnagskyddet!

Tilläggas ska att en hel del av alla 54 + -träden är små äppelträd på tillväxt, varav en del ska säljas, men jag ska också göra en äppelhäck, en äppelportal, äppelspalje’ och några spindelträd. Äntligen är planerna klara så jag kan gå till verket nästa år.


Testar att ta vara på rönnbär! Men vad kan man göra av dem?

$
0
0

Vilket rönnbärsår! Överallt massor av bär som räcker både för fåglar och människor. Ullungrönnen ´Dodong´som står längst ner i trädgården, har större och en aning godare bär än den vilda rönnen, så nu ska jag ta vara på bären för första gången. Jag testar att torka en del på bricka och andra trär jag upp på tråd och hänger upp. Blir nästan som lite julpyssel redan nu. Har du torkat rönnbär nån gång och hur lyckas det? Och kan man göra något gott av dem sedan de torkat? Eller smyga med i något så man får i sig alla nyttigheterna?

Fina rönnbär från ullungrönn, Sorbus ulleungensis

Massor av idéer för användning av rönnbär

$
0
0

Efter gårdagens inlägg har jag fått massor av tips på FB på användning av årets fina rönnbär. Någon kokar sylt att ha till kött och youghurt, saft, gele´, likör, sherry, julsnaps, gör picklade, torkade, rönnbärssalt. Till och med ketchup kan man göra av rönnbären! Eller ha dem till dekoration i en islykta. Två av idéerna ska jag testa, rönnbärssirap och rubb för viltkött. Och ja, en islykta ska det väl bli. Resten torkar jag.

Rönnbär från ullungrönn ´Dodong´

Rönnbärssirap

Koka 3 dl rönnbär, 1,5 dl socker och 2 dl vatten koka under lock på ganska låg värme i cirka en halvtimme. Ta kastrullen av värmen och låt stå och dra en halvtimme under lock. Sila sedan utan att klämma på bären. Om de blir mosiga blir sirapen grumlig. Om det behövs får man sila sirapen.

Viltrub med rönnbär

Rönnbär, salt, enbär, svartpeppar, granskott, rosmarin och grönpeppar. Visst låter det gott! Måste bara testas! Granskott har jag inte men väl granskottssirap. får prova lite med den istället.

Mys med växter från trädgården

$
0
0

Inför jul plockar man gärna in naturen i form av kvistar och mossa. Även i trädgården finner man en del, ja kanske även mossa om man har en dålig gräsmatta! Min lärk har så fina små kottar som passar till jul, till kransar och dekorationer. Lärken är det enda träd, vad jag vet, som tappar alla barr, som kommer ljusgröna och fräscha tillbaka varje vår. Så i år provar jag också att sätta kvistarna i vas och hoppas på utslagna barr lagom till jul. Det borde gå eftersom knopparna redan är förberedda för nästa säsong. Har du lyckats med det någon gång?

Lärkens kvistar är fina både i vinter- och sommarskrud

Jag har inte julpyntat än men på sommarstugans altan myser jag till det med ljus och kvistar. Advent närmar sig, så då gör jag lite mer juligt men sparar de flesta tomtar ett tag. Vanliga adventssljusstakar har jag blivit ganska trött på, så det blir många stjärnor i fönstren istället. Vad pyntar du helst med?

Hybridpionen ´Coral Charm´ har fina fröställningar, så det är bara att plocka. Alla stjälkar vissnar ju ändå ner till marken och det skjuter nytt nästa år. Kinesiska buskpionen, däremot, tar jag helst inte av, för de kvistarna ska överleva vintern och ge nya maffiga blommor. Blomämnena sitter högt uppe på stjälkarna.

Torra fröställningar från pion

Vill du ha mer inspiration inför advent och jul kan du söka i rutan uppe till höger, på advent jul florist etc. Eller längre ner, välj kategori florist. Några poster kommer fram, sedan kan du välja older posts, så kommmer det mer o mer…Massor av bra recept finns också. Jag har ju bloggat i snart 8 år.

Ha det nu fint fram till advent – då börjar stora myset!

Min julkrans av sockertoppsgran

$
0
0

Klipp från sockertoppsgran passar perfekt till en bullig fin grön krans. Sockertoppsgranen är en av de vanligaste barrväxterna i trädgårdarna så då har många av er gratis kransmaterial.

Sent om sider fick jag min krans klar. Jag hade kvar höstkransen med stomme av hängbjörk, så det var enkelt att sticka in barrkvistarna utan att binda. De vita konstblommorna från höstkransen fick vara kvar, så då blev det i vitt denna gång. Inte en färg jag använder så mycket men kransen kommer att passa länge. Till nyår brukar jag vara less på den röda julen.

Enkelt att göra krans med stomme av björkris

Jag hittade så fina krukställningar på Granngården. Dem pyntar jag med små kransar, av sockertoppsgran förstås. I några ska det fästas ljus också. Så jag har skördat mera klipp idag när vi åkt till sommarstugan, hämtat julgran och kollat huset. I år vintrar vi nog inte upp utan åker hit nu och då. Skönt nu när det är lite snö. Och blir det mycket snö som senaste vintrarna måste vi hit för att skotta. Och jag måste hålla koll på alla buskar och träd. Både sork och snö kan skada. En vit jul får vi i varje fall.

Tänk om julbestyren inte fanns, och julsångerna, och juleljus, och julblommorna, och…vad november och december skulle bli långtråkiga! Ha det så mysigt i juletid!

Trädgårdsinspiration från Brooklyn Botanic Garden

$
0
0

Både växter man skulle vilja ha i egen trädgård och sådant man bygger för trädgården hittade jag idéer till när vi var till Brooklyn Botanic Garden under dagarna i New York. För er som är extra trädgårdsintresserade kommer här mer från trädgården. HÄR kan du se tidigare inlägg med japanska trädgården. HÄR och HÄR om olika kända besöksmål i City. Frilandsklerodendron med sina metallblåa bär med röda stjärnor var som vackrast i oktober när vi var där. Tro om den skulle kunna trivas hos mig – med lite extra omvårdnad – då den uppges klara zon 3-4? Ett riktigt varmt ställe behöver jag, så den hinner utveckla bären. Lite svårt då jag inte har några lediga söderväggar…

Clerodendrum trichotomum frilandsklerodendron

Såklart kan jag inte plantera alla fina växter jag såg. I södra Sverige kanhända skulle mycket fungera. Den här busken med lila bär vore fin att ha. Jag är osäker på vad den heter men tror det är en Callicarpa, glasbär. Någon av er bloggläsare kanske vet?

Kan detta vara Callicarpa glasbär?

En väldans flott hibiskus, med blomma större än handen passar så här i juletid. Hög var plantan också, du ser att jag får sträcka mig för att nå. Inget på friland för mig fast det stod Hardy Hibiscus på skylten.

Hibiscus ´Lord Baltimore´

Ett vackert rödbladigt träd, kallat Purple Leaf Mimosa Tree, torde bara gå att odla i kruka i Sverige. Inte så stort träd, så vill man så…man lär kunna ha den som bonsai.

Silkesträd, Alibizia julibrissin ’Summer Chocolate’

Så kommer lite idéer för att bygga i trädgården. Klättrande växter är härligt, men inte alla spaljéer man kan köpa är fina. Den här som fanns i rosenträdgården, skulle man enkelt kunna tillverka själv av armeringsnät.

Denna rosenbåge (med fyra ben) bildade som ett rum. Smakfull och diskret form. Om man kunde svetsa så skulle den gå att tillverka av 2 förlängda armeringsjärn per hörn, sammanhållet av armeringsnät. Sedan behöver man förstås sådana rosor som växer så där många meter och fyller bågen. Hos mig är det bara honungsrosen ´Hybrida´som skulle vara en bra aspirant.

Rosenbågar bildade ett långt staket med omväxlande stolpe och båge. Med kraftiga stolpar skulle väl det också gå att göra med armeringsjärn.

Rosenbågar i Brooklyn Botanic Garden

Slutligen var kompostlådorna praktiska och prydliga. Lock har jag önskat mig länge till mina lådor, men locken kan bli väldigt tunga om det snöar mycket. Den här stabila konstruktionen med ett nät mot möss och fåglar ska jag önska mig av snickaren.

Har du tips på snygg spaljé till min vackra klätterros?

$
0
0

Klätterrosen ´Camelot´har dragit iväg och behöver något snyggt att klättra på. Jag är så glad att den klarat flera vintrar och blivit stor. Tydligen riktigt härdig. Så vacker skiftande färg, blommar hela sommarn och har en härlig citrusdoft. Efter att ha haft bara några rangliga käppar är det dags för en snygg klätterställning kommande sommar. 3 m kan rosen bli, men knappast här i norr. 2 m senaste sommarn är jag glad för.

Camelot, klätterros

Jag tänker att ni läsare har några bra tips. Vad snällt om ni ville skicka in bilder på mail :info@gladigront.se eller i kommentarer i Facebookinlägget. Hembyggda eller svetsade går att ordna. Rosen växer fristående precis bakom mitt kastanjestaket, så vad som helst passar inte in, och det ska inte ta över rosen. Den måste få glänsa! Stödet kan inte heller vara platt som en väggspaljé utan rosen ska växa som en hög rund buske.

Bakom detta staket men lite längre upp växer rosen

Tack snälla, på förhand!

Varför man borde plantera 6 träd per månad. Faktiskt 1 hittills har det blivit irl i januari.

$
0
0

För att kompensera koldioxidutsläppet borde var och en plantera 6! träd per månad. Så mycket behövs för utsläppen på 6 ton koldioxid som varje människa i genomsnitt genererar per år. Just idag uppmärksammas ”World Environmental Education Day” som FN startade 1975. Målet är att lyfta hur viktigt det är att se miljöutbildning som en vetenskaplig disciplin och motivera till att åtgärda de problem som finns. I samband med det vill Tree-Nation , som driver plantageprojekt i många länder, lyfta fram vikten av att plantera träd. Ett enda träd kan binda upp till 250 kilo koldioxid under sin livstid. Informationen ovan och bilder har jag hämtat från deras sida.

Trädplantering kan man även stödja genom flera andra organisationer. Som födelsedagspresent köpte vi 10 träd hos Vi-skogen åt en jubilar som bara önskade sig det. De kommer att planteras i östra Afrika och hjälper också människorna ur fattigdom. Träden ger frukt, foder till djuren, ved och byggmaterial. Träden gör också att böndernas grödor växer bättre: träden hindrar bördig jord från att spolas bort vid kraftiga skyfall, ger skugga mot stark sol och binder näringsrikt kväve i marken. Även genom Hoppets Stjärna kan man plantera träd. Det fick vi i present av vänner som gett en gåva så att flera fruktträd skulle planteras på skolgårdar i bl a Kenya. Så fin present att få!

trädplantering för miljön och bekämpa fattigdom

Sedan kan man plantera träd här hemma också. Även här i Sverige gör de nytta. Faktiskt planterade jag ett äppelträd hos sonen i Halland tidigare i veckan. Där i zon 1 går det bra att gräva nu. Det var lätt att ta med en spöplanta i bilen av de träd jag ympade förra våren. Sorten Mio på grundstam P60 blev det. Torde kunna klara sig här också eftersom grundstammen är så härdig. De populära ympningskurserna blir av även i år. Kommer info under fliken Trädgårds-och floristkurser.

Att plantera ett träd är att tro på framtiden. Luther lär har sagt på sin tid: ”Om jorden skulle gå under imorgon planterar jag mitt äppelträd idag”. Det är väl framtidshopp! Han var före sin tid, Luther. Inte visste han att vi idag planterar träd just för att världen INTE ska gå under!


Mitt bästa recept på semlebullar och nya receptet på snabbgjord mandelmassa

$
0
0

Luftiga semlebullar får man med detta recept, kanske tack vare hjorthornssaltet. Och mjölet ska man hålla igen på så mycket det går. Ett nytt recept på mandelmassa med det nyttiga trendbäret havtorn blev det också som omväxling. En lite syrlig och smidig massa med fin konsistens.

Hembakade luftiga semlor

Semlebullar 18 små 225 grader (denna gång gjorde jag 24 st och höjde ugnsvärmen lite)

75 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
1 ägg
1/2 msk malen kardemumma
1/2 tsk hjorthornssalt
ca 10 dl vetemjöl, gärna mindre

Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader, fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan och rör tills jästen smält. Tillsätt socker, ägg, kardemumma och hjorthornsalt. Blanda ner mjölet (spara lite till utbakningen) och arbeta degen 3-4 minuter i köksassistent. Lägg över en handduk och låt jäsa till dubbel storlek. Ta upp degen och gör 18 runda bullar. Lägg på plåt och låt jäsa under handduk tills de är fluffiga. Bullarna behöver inte penslas då det ändå ska var florsocker ovanpå när de är fyllda. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 6-8 minuter. Låt svalna innan du fyller dem.

Det ska bli mandelmassa med havtorn

Bäret som tar världen med storm, ett friskt och syrligt bär, lite som en svensk passionsfrukt, nämligen havtornet!  Så sa kocken i morgon-TV som gav mig idén. Men hans recept var onödigt krångligt så jag gjorde mitt eget.

200 gr mandelmjöl (jag brukar köpa det billigt på Lidl)
200 gr florsocker
50 gr havtorn


Blanda mandelmjöl och florsocker i en matberedare. Passera havtornsbären genom en sil och häll ner saften medan maskinen går. Häll inte i all saft direkt utan ta så mycket att du får önskad konsistens. För mig gick allt åt och mandelmassan blev perfekt i konsistens. Fin gul färg också. Dessutom väldigt nyttiga vitaminer! Kanske det går att hitta på något med den till påsk också. Fast då är den nog slut. Får bli en till sats…

Å så god mandelmassa med glad färg!

Kursen Frukt i norr- odling och beskärning kör vi även i år!

$
0
0

Vill du vara med är det hög tid för anmälan! Några fler anmälningar behövs för att vi ska starta, förhoppningsvis onsdag 18 mars. Kursen hålls i Örnsköldsvik.

Det är så enkelt och så kul att odla egen frukt, nu när det finns många nya sorter för oss i kallt klimat. Tänk när hösten kommer och man får plocka egna läckra närodlade ekologiska frukter, provsmaka olika sorter, äta upp en del direkt, och lagra andra minst fram till jul. Få så mycket över att frysen och källaren fylls med äpplen, päron, plommon, körsbär och kanske persikor – om de inte äts upp direkt! Du får lära dig om bra och härdiga sorter, rätt plantering och odling i våra trakter, beskärning för frisk och god frukt. Teori och praktik. Snitteknik, välja bästa beskärningstid, uppbyggnadsbeskärning, underhållsbeskärning, sjukdomar mm. Kompendium ingår. Varje vecka läser vi på lite hemma så hinner vi mer. En extra praktikkväll är tillagd så vi hinner bli säkra.

Välkommen på kurs så ska jag lära dig att sköta dina träd!

Det blir 5 onsdagkvällar, kostnad inkl kompendium 1 150 kr. Välkommen med, det brukar bli en trevlig grupp med motiverade deltagare! På bilden från förra året ser vi samarbete och fundering kring ett äppelträd.

Beskärning med teamwork sista kurskvällen

Ring gärna mig Monica för mer info 0736-372212. Jag är certifierad fruktträdbeskärare med Grönt kort från RST och kontaktperson för Pomologiska sällskapet. Anmälan till Sensus HÄR.

´Melba´ ett av de godaste äpplena
Svensk frukt och bär är godare och innehåller mer antioxidanter än importerade

Du som bor långt ifrån kan få lite kunskap genom att läsa mitt tidigare inlägg HÄR. Och du som tänker deltaga i kursen kan börja här med att läsa på lite.

Hemgjorda supergoda bars med torkade svarta vinbär

$
0
0

Energirika men nyttiga bars, med havre, frön, bär, honung, ja, fullproppade med naturliga ingredienser. Svartvinbären ger en god syrlig brytning. Dessa bars slår alla köpta, tycker jag. Doppade i mörk choklad blir de än lyxigare. Men nog så goda utan.

Bars med torkade svarta vinbär 20 bitar, ca 30 min i 125 grader

1 dl havregryn
1 dl havrekli
2 dl solrosfrön
2 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
2 msk vaniljsocker ( eller motsvarande vaniljpulver)
1 msk malen kanel
2 msk kakao
1/2 dl honung + 1/2 dl vatten ( eller 1 dl flytande honung)
1 dl torkade svarta vinbär eller andra torkade osockrade bär eller frukt
1 dl russin
4 lätt uppvispade äggvitor
ev mörk choklad för doppning

  • Koka upp honung och vatten i micron och rör om. Är bären och russinen torra kan de ligga i honungen tills den svalnat.
  • Blanda alla torra ingredienser.
  • Rör ner bär och russin, den avsvalnade honungen och äggvitorna.
  • Tryck ut i två avlånga bakformar (storlek ca 1 1/2 liter) klädda med bakplåtspapper.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Det är klart när barsen känns fasta, men inte helt hårda.
  • Låt svalna och skär i avlånga bitar. Doppa i choklad om så önskas och låt stelna. Förvaras i täta burkar, annars blir de hårda.

Trädgårdsbok med pålitliga tips från Maj-Lis Petterson

$
0
0

Förlaget Ordalaget har en del bra böcker med Maj-Lis Pettersson som författare. I många år har många med mig lyssnat på hennes kloka råd i Odla med P1. Jag skulle nästan säga att det hon inte kan om växtskydd är inte värt att veta. Nu finns många av råden samlade i boken Skydda din trädgård som kom ut ifjol.

Boken behandlar inte det mest inspirerande ämnet, men är nog så nödvändig. Perfekt att ta fram när problemen uppkommer. I första delen är kapitlen uppdelade på olika bär, köksväxter, träd och buskar och gräs, perenner och sommarblommor. Bara att gå direkt på växten, så behandlas där de vanligaste problemen.

I andra delen väljer man istället direkt skadegörare eller växtsjukdom om man vet vilken det är. Maj-Lis ger förstås pålitliga och beprövade råd både för att behandla och förebygga. Om det så gäller sniglar, mullvadar, larver av olika slag, svampsjukdomar och vad du vill. Tydliga närbilder av alla mindre trevliga företeelser och en lättläst layout gör boken till ett bra val för trädgårdsodlarens bokhylla.

Denna gång ingen tävling om boken, men en trädgårdsbok som snart kommer ut på Ordalaget, blir det tävling på. Jag kan säga att den författaren också är känd, speciellt från TV. Håll koll framöver!

Ta in drivkvistar nu så blommar de till påsk! Plocka från 3 vanliga buskar!

$
0
0

En forsythiabuske borde finnas i varje trädgård, åtminstone för att ge drivkvistar till påsk. Men kvistar från två andra väldigt vanliga buskar, blir också väldigt fina.

Solgul forsythia ger vårkänslor

Utslagna svartvinbärskvistar ger en så härlig doft och brudspirea (eg norsk spirea) får så söta små gröna knoppar som slår ut i knippen med vita minimini-blommor. HÄR finns beskrivning på hur du lyckas med att få kvistarna att slå ut. I år ska jag för första gången också ta några kvistar från bukettapeln som brukar vara översållad av vita små äppelblommor. Den är mycket tålig för beskärning och börjar bli lite vildvuxen.

Bukettapel i full blom

Ja, allt möjligt kan bli fint. Man får ta vad man har. En del har så fint som magnolia att plocka i sin trädgård, men mina enkla buskar kan också bli vackert. Och vårkänslor – det får man av allt som växer!

Blommor med påskkänsla trots oroliga tider.

$
0
0

Till påsk är det roligt att köpa hem blommor, men det blev inte som vanligt detta år. Matkassar beställer vi på nätet men blommor blir det dåligt med. Tur då att jag hade köpt några krukor extra med vårlökar när de var billiga och sparat i matkällaren. Och några duniga fåglar sedan förut hade jag.

Jag köpte faktiskt 6 krukor med vårliljor, som de kallades, det var alltså påskliljor egentligen, men blir nästan helt vita när de är utslagna. När det tinat ute ska jag gräva ner dem i trädgården. Där blommar de förstås sedan inte till påsk, men eftersom de är vita känns de inte så mycket påsk. De två sista krukorna flyttar jag ut och in nu, så de ska klara sig länge. Man får ju abstinenssymtom utan blommor. Blomning i trädgården får vi vänta på ett tag till.

Jag har förstås plockat in kvistar från trädgården som ska glädja mig ett tag när de slår ut i vaserna. Den vanliga gula forsythia förstås, men också norsk spirea, sk brudspirea som börjat slå ut lite med små söta vita blommor. Svartvinbärskvistar för den härliga doften och gyllenfläder med mörkrött utspring som går över i limegult. Bukettapel med skyar av vita små äppelblommor blir fin, och för första året har jag i stället för björkris till fjädrarna plockat in häggmispel. Den brukar ju blomma så vackert. Bara brudspirean har hunnit slå ut men det kommer bilder på övriga när de visar sig.

Brudspirea i vas

Välkommen-skylten har jag som vanligt, fast vi har självvald karantän. Med det ser väl trevligt ut att man själv är välkommen i alla fall, när vi åker emellan sommarstället och hemma. Ja, ja, vi håller oss inom samma region och träffar inte folk. Jag tror att de flesta svenskar sköter sig. Vi är vana vid att ha det bra, inga krig och farsoter, så när något kommer blir vi rätt hispiga och dessutom är vi nog ganska lydiga och litar på vårt samhälle. Sköt om dig och de dina och ha en fin påskhelg! Nu finns tid för många härliga promenader.

Inlägget Blommor med påskkänsla trots oroliga tider. dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.

Snart blommar persika och aprikos i växthuset!

$
0
0

Å så jag har gått och tittat på knopparna, när de blir tjockare och tjockare! Persikoknopparna är ludna som minipersikor och börjar skifta en aning i rosa. Aprikosknopparna är mer mot mörkrosa. Här på bilden blommade persikoträdet ifjol. Och 30 underbart goda persikor fick jag under sommaren! Jag säger att det är värt att ha växthus bara för att få odla persikor! Här i zon 4-5 och även högre upp går det att odla sådana här exotiska frukter i växthus. Titta på videon längst ner hur jag har skyddat mot vårsolen, så det inte blir onödigt tidig blomning, för då måste jag ha lite värme mot nattfrost. Känsliga växter kan skadas även innan blomning, när de väcks av vårsolen och sedan fryser på natten. Men båda dessa träd är väldigt härdiga. Inte minsta vinterskada syns.

Persika `Frost´ efter 3 vintrar

Nu när trädet knoppas ser det faktiskt ut som videkissar på håll.

Persikoträd i knopp
Ludna små persikoknoppar, som miniminipersikor!

Aprikosträdet blommade för första året ifjol, två år sedan det planterades. Men pollineringen blev nog inte skött så inga egna aprikoser har jag fått smaka än. De köpta är oftast inte särskilt goda, men egna borde vara det. Så nu ska pollinering skötas med en liten pensel.

Lovande knoppar på aprikosträdet ´Hargrand´

Här får du kika in i mitt växthus och se vad som är på gång!

Inlägget Snart blommar persika och aprikos i växthuset! dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.


Med blomning som en dröm och smaken sen! Av egna persikor och aprikoser!

$
0
0

Jag kikade på de tjocka knopparna varje dag och dan efter mitt inlägg HÄR kom värmen och knopparna började slå ut. Tänk att så ett litet persikoträd kan bära så många blommor! Vackert blommande träd finns, ja. Men med så underbart goda frukter dessutom kan det inte finnas många.

Aprikosträdet har färre blommor, men det är något år yngre. Faktiskt doftar blommorna riktigt gott, speciellt på kvällen. Sorten heter ´Hargrand´och ska klara 40 minus! Persikoträdet ´Frost´är också härdigt. Det syns inga som helst vinterskador på mina träd här i zon 4-5.

Jag pollinerar varenda dag med en liten pensel, men aprikosblommorna är en gåta. Rätt många blommor ramlar helt sonika av, fast jag varit noga med pollineringen. Jag skar itu en sådan blomma, för jag kunde inte se någon pistill. Nu sitter ändå några blommor kvar, så jag hoppas få smaka egna aprikoser för första gången.

Titta noga på persikoblommorna så där finns en smal grön pistill.

Här kommer ett svep bilder från när knopparna började slå ut och fram tills nu. Bilder på persikoblom kan det inte bli för mycket av, tycker jag!

Blommorna och pollenet tål inte lägre än +5, och fast jag haft elementet på har det blivit för kallt i växthuset , där träden växer. Fast kanske inte så lång stund med kallt varje natt. Man får leva på hoppet. Om någon vecka när blommorna tappat kronbladen ser jag hur det gick.

Inlägget Med blomning som en dröm och smaken sen! Av egna persikor och aprikoser! dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.

Har du tips på snygg spaljé till min vackra klätterros?

$
0
0

Klätterrosen ´Camelot´har dragit iväg och behöver något snyggt att klättra på. Jag är så glad att den klarat flera vintrar och blivit stor. Tydligen riktigt härdig. Så vacker skiftande färg, blommar hela sommarn och har en härlig citrusdoft. Efter att ha haft bara några rangliga käppar är det dags för en snygg klätterställning kommande sommar. 3 m kan rosen bli, men knappast här i norr. 2 m senaste sommarn är jag glad för.

Camelot, klätterros

Jag tänker att ni läsare har några bra tips. Vad snällt om ni ville skicka in bilder på mail :info@gladigront.se eller i kommentarer i Facebookinlägget. Hembyggda eller svetsade går att ordna. Rosen växer fristående precis bakom mitt kastanjestaket, så vad som helst passar inte in, och det ska inte ta över rosen. Den måste få glänsa! Stödet kan inte heller vara platt som en väggspaljé utan rosen ska växa som en hög rund buske.

Bakom detta staket men lite längre upp växer rosen

Tack snälla, på förhand!

Inlägget Har du tips på snygg spaljé till min vackra klätterros? dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.

Varför man borde plantera 6 träd per månad. Faktiskt 1 hittills har det blivit irl i januari.

$
0
0

För att kompensera koldioxidutsläppet borde var och en plantera 6! träd per månad. Så mycket behövs för utsläppen på 6 ton koldioxid som varje människa i genomsnitt genererar per år. Just idag uppmärksammas ”World Environmental Education Day” som FN startade 1975. Målet är att lyfta hur viktigt det är att se miljöutbildning som en vetenskaplig disciplin och motivera till att åtgärda de problem som finns. I samband med det vill Tree-Nation , som driver plantageprojekt i många länder, lyfta fram vikten av att plantera träd. Ett enda träd kan binda upp till 250 kilo koldioxid under sin livstid. Informationen ovan och bilder har jag hämtat från deras sida.

Trädplantering kan man även stödja genom flera andra organisationer. Som födelsedagspresent köpte vi 10 träd hos Vi-skogen åt en jubilar som bara önskade sig det. De kommer att planteras i östra Afrika och hjälper också människorna ur fattigdom. Träden ger frukt, foder till djuren, ved och byggmaterial. Träden gör också att böndernas grödor växer bättre: träden hindrar bördig jord från att spolas bort vid kraftiga skyfall, ger skugga mot stark sol och binder näringsrikt kväve i marken. Även genom Hoppets Stjärna kan man plantera träd. Det fick vi i present av vänner som gett en gåva så att flera fruktträd skulle planteras på skolgårdar i bl a Kenya. Så fin present att få!

trädplantering för miljön och bekämpa fattigdom

Sedan kan man plantera träd här hemma också. Även här i Sverige gör de nytta. Faktiskt planterade jag ett äppelträd hos sonen i Halland tidigare i veckan. Där i zon 1 går det bra att gräva nu. Det var lätt att ta med en spöplanta i bilen av de träd jag ympade förra våren. Sorten Mio på grundstam P60 blev det. Torde kunna klara sig här också eftersom grundstammen är så härdig. De populära ympningskurserna blir av även i år. Kommer info under fliken Trädgårds-och floristkurser.

Att plantera ett träd är att tro på framtiden. Luther lär har sagt på sin tid: ”Om jorden skulle gå under imorgon planterar jag mitt äppelträd idag”. Det är väl framtidshopp! Han var före sin tid, Luther. Inte visste han att vi idag planterar träd just för att världen INTE ska gå under!

Inlägget Varför man borde plantera 6 träd per månad. Faktiskt 1 hittills har det blivit irl i januari. dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.

Mitt bästa recept på semlebullar och nya receptet på snabbgjord mandelmassa

$
0
0

Luftiga semlebullar får man med detta recept, kanske tack vare hjorthornssaltet. Och mjölet ska man hålla igen på så mycket det går. Ett nytt recept på mandelmassa med det nyttiga trendbäret havtorn blev det också som omväxling. En lite syrlig och smidig massa med fin konsistens.

Hembakade luftiga semlor

Semlebullar 18 små 225 grader (denna gång gjorde jag 24 st och höjde ugnsvärmen lite)

75 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
1 ägg
1/2 msk malen kardemumma
1/2 tsk hjorthornssalt
ca 10 dl vetemjöl, gärna mindre

Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader, fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan och rör tills jästen smält. Tillsätt socker, ägg, kardemumma och hjorthornsalt. Blanda ner mjölet (spara lite till utbakningen) och arbeta degen 3-4 minuter i köksassistent. Lägg över en handduk och låt jäsa till dubbel storlek. Ta upp degen och gör 18 runda bullar. Lägg på plåt och låt jäsa under handduk tills de är fluffiga. Bullarna behöver inte penslas då det ändå ska var florsocker ovanpå när de är fyllda. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 6-8 minuter. Låt svalna innan du fyller dem.

Det ska bli mandelmassa med havtorn

Bäret som tar världen med storm, ett friskt och syrligt bär, lite som en svensk passionsfrukt, nämligen havtornet!  Så sa kocken i morgon-TV som gav mig idén. Men hans recept var onödigt krångligt så jag gjorde mitt eget.

200 gr mandelmjöl (jag brukar köpa det billigt på Lidl)
200 gr florsocker
50 gr havtorn


Blanda mandelmjöl och florsocker i en matberedare. Passera havtornsbären genom en sil och häll ner saften medan maskinen går. Häll inte i all saft direkt utan ta så mycket att du får önskad konsistens. För mig gick allt åt och mandelmassan blev perfekt i konsistens. Fin gul färg också. Dessutom väldigt nyttiga vitaminer! Kanske det går att hitta på något med den till påsk också. Fast då är den nog slut. Får bli en till sats…

Å så god mandelmassa med glad färg!

Inlägget Mitt bästa recept på semlebullar och nya receptet på snabbgjord mandelmassa dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.

Kursen Frukt i norr- odling och beskärning kör vi även i år!

$
0
0

Vill du vara med är det hög tid för anmälan! Några fler anmälningar behövs för att vi ska starta, förhoppningsvis onsdag 18 mars. Kursen hålls i Örnsköldsvik.

Det är så enkelt och så kul att odla egen frukt, nu när det finns många nya sorter för oss i kallt klimat. Tänk när hösten kommer och man får plocka egna läckra närodlade ekologiska frukter, provsmaka olika sorter, äta upp en del direkt, och lagra andra minst fram till jul. Få så mycket över att frysen och källaren fylls med äpplen, päron, plommon, körsbär och kanske persikor – om de inte äts upp direkt! Du får lära dig om bra och härdiga sorter, rätt plantering och odling i våra trakter, beskärning för frisk och god frukt. Teori och praktik. Snitteknik, välja bästa beskärningstid, uppbyggnadsbeskärning, underhållsbeskärning, sjukdomar mm. Kompendium ingår. Varje vecka läser vi på lite hemma så hinner vi mer. En extra praktikkväll är tillagd så vi hinner bli säkra.

Välkommen på kurs så ska jag lära dig att sköta dina träd!

Det blir 5 onsdagkvällar, kostnad inkl kompendium 1 150 kr. Välkommen med, det brukar bli en trevlig grupp med motiverade deltagare! På bilden från förra året ser vi samarbete och fundering kring ett äppelträd.

Beskärning med teamwork sista kurskvällen

Ring gärna mig Monica för mer info 0736-372212. Jag är certifierad fruktträdbeskärare med Grönt kort från RST och kontaktperson för Pomologiska sällskapet. Anmälan till Sensus HÄR.

´Melba´ ett av de godaste äpplena
Svensk frukt och bär är godare och innehåller mer antioxidanter än importerade

Du som bor långt ifrån kan få lite kunskap genom att läsa mitt tidigare inlägg HÄR. Och du som tänker deltaga i kursen kan börja här med att läsa på lite.

Inlägget Kursen Frukt i norr- odling och beskärning kör vi även i år! dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.

Viewing all 307 articles
Browse latest View live